2019. március 5., kedd

Zöld könyv, 2018.

Oscar-díjas film, az 1960-as évek eléjén játszódik Amerika-szerte, egy valóban létező, híres zongoraművész, a néger Don Shirley (Mahershala Ali) koncertkörútját mutatja be főként délen, ahol még erősebben él a faji megkülönböztetés és a fajgyűlölet, mint északon. Sofőrjének egy műveletlen, nyers és eléggé brutális férfit fogad fel, Tonyt, a "Hantást" (Viggo Mortensen). A rendező Peter Farrelli.

A film egyáltalán semmit nem mutat meg az ugyanabban az időben zajló polgárjogi mozgalmakból, Shirley-t magányos harcosnak látjuk, aki azért vállalja a déli körutat, hogy megmutassa, a négerek is emberek, vannak értékeik és emberi méltóságuk. Nem elég, hogy fekete, de ráadásul homoszexuális, ráadásul műveltsége, kifinomult ízlése és elegáns, gazdag életvitele miatt saját népétől is elszigetelődik, tökéletes magányban él, és amig Tonyval lassan össze nem barátkozik, a Whisky az egyetlen barátja.

A két férfi lassú összecsiszolódása, közös kalandjaikban születő barátsága sok akcióval és humorral fűszerezve kellemes élmény. Jó film.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése