2019. március 25., hétfő

A négyzet, 2018

Spoiler, azaz benne van a történet a leírásban) A Cirkó mozi promóciójának köszönhetően néhány napig ingyen lehet megnézni aktuális filmeket. A Négyzet svéd-német-francia-dán dráma, kétórás, nehéz, lassú és hosszú, 2 óra 20 perces művészfilm. Erkölcsi és művészi problémákkal foglalkozik egy svéd modern művészeti múzeeum főkurátora, a rendkívül elegáns, vonzó és menő Christian (Claes Bang) életén keresztül. Egyrészt megmutatja, milyen távol esik a (kortárs) művészet világa a hétköznapoktól, a high society élete a közemberekétől, és hogy pillanatok alatt hogy mehet félre minden egy jelentéktelen esemény következtében.

A múzeum előtti forgalmas téren nagyon jól kitervelt trükkel kirabolják, miközben segíteni akar egy látszólag életveszélyben lévő, menekülő nőnek. Oda a telefonja és a tárcája. Arab származású beosztottja azt javasolja, írjanak fenyegető levelet és dobják be minden levélládába abban a házban, amelyben a telefon nyomkövetője jelez. A lopott holmit hiánytalanul visszakapja, de arra nem gondolnak, mi történik a többi lakásban, ahol a hamis fenyegetés galibát okoz. Egy kisfiú követel elégtételt, akit a szülei a levél miatt lopással vádolnak.

Közben a magánéletébe is betekintünk: egyedül él egy luxuslakásban, elvált, két kislánya van, akik időnként vele vannak. Esténként néha kienged, egy olyan klubban látjuk csápolva táncolni, ahol az átlag életkor 40 (!!!). Felszedi őt Anne, az az ameriakai újságírónő (Elisabeth Moss), aki nap közben riportot készített vele, ez a szál is nagyon furcsa... az egyéjszakás kaland két nézete.

Az egész sztori miatt Christian nem figyel eléggé a munkájára, és az új kiállítás, a négyzet promó videója anélkül kerül ki, hogy látta volna. A videón az egyenlő jogokat és biztonságot jelentő négyzetben látszólag  felrobbantanak egy védtelen koldus kislányt. A videó óriási tiltakozási hullámot kelt, Christiannak le kell mondania. A sajtótájékoztatón egyrészt a videó morbiditása miatt vannak felháborodva, de van, aki a Christian és a modern művészetek által is hirdetett szólásszabadság korlátozását látja a videó visszavonásában és aChristian lemondásában/menesztésében.

Van min elgondolkodni a film kapcsán, de sem szórakoztatónak, sem sodrónak nem merném nevezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése