2019. március 30., szombat

Teheráni tabuk - 2017

Osztrák-német animációs film, ezt Iránban nem csinálhatták volna, olyan keményen kritikus. A rendező azonban minden bizonnyal teheráni, Ali Soozandehnek hívják.

Négy fiatal, három nő és egy fiú sorsa áll a középpontban:
A főszereplő egy olyan fiatal nő, aki azért kénytelen prostitúcióbl élni, mert a férje két éve börtönben van, és az ő aláírása nélkül se munkát nem vállalhat, se el nem válhat, és valamiből élnie kell ötéves, néma kisfiával, akit kénytelen munkába is magával vinni.

Kortársnője, a szomszédban élő feleség gyermeket vár, más feladata nincs is az életben, mint szülni. Megtetszik neki a másik nő szabadossága, vonzzák a szabadabb élet lehetőségei, belemegy egy tréfába, ami számára tragikusan végződik.

A harmadik lány egy kerítő markába van, Szudánba vagy hova akar menni prostituáltnak, úgy tudja, különösen sokat fizetnek egy szűzlánynak, ezért bepalizza alkalmi kapcsolatát, elhiteti vele, hpogy ő vette el a szüzességét, és vele akarja kifizettetni a szüzesítő műtétet - hihetetlen körülmények között.

A negyedik sors a fiúé, akire akasztófa is várhat, mert elvette egy lány szüzességét. Zenéket ír, amelyek kaidását azonban nem engedélyezik.

Egy kettéhasadt, korrupt világot látunk: a fundamentalista törvények és az ezekre épülő képmutatás, valamint a szabadabb élet utáni vágy ütközik élesen. Amúgy a film művészileg nem érdekes, hanem a társadalom megismeréésre ad alkalmat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése