2019. március 13., szerda

Árulók (2017)

Nagyon gyenge magyar tévéfilm, számomra új ismeretekkel Illés Béláról, és az általa kitalált orosz történelmi hősről, Guszev tüzér-századosról és öt mártírtársáról. Illés Bélát Hegedűs D. Géza, Tatjána nevű lányát a tehetséges Sztarenszki Dóra, vőlegényét Klein Viktor játssza, a rendező Fazekas Péter. A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, aki számos kiváló történetet írt a hazai közelmúlt bemutatására, övé az Örök tél, A vizsga, a Szabadság - Különjárat, a Félvilág, a Szürke senkik, A berni követ. (A dőltbetűseket láttam.)

Mint film nem is annyira érdekes, de mint feltárt történelem igen. 

A kétszeres Kossuth-díjas Illés Béla kötelező olvasmány volt az egyetemen, de lényegében semmit nem tudtam róla. Most kiderült, hogy a Szovjetúnióban volt emigrációban, ott a Vőrős Hadsereg tisztje lett, és még kintléte alatt kreált egy olyan orosz hőst, akinek hálás lehet a magyar nemzet, mert a cári intervenció idején átállt, és a magyar szabadságharc védelmében áldozta fel az életét. Ámde kiderült, hogy Guszev utca, Guszev lakótelep ide vagy oda, Guszev egyáltalán nem is létezett.

Ezen kívül Illés Béla filmben feltárt jelleme az, ami igazán hátborzongató. Azt hinné az ember, hogy jelentéktelen pont volt, ám Magyarországon is megőrizte szovjet tiszti beosztását, rendkívüli befolyással bírt, és kis Sztálinként képes volt "a pártérdek védelmben" a lányával is szembeszállni, vőlegényét, a Guszev-ügyet feltáró történészt lecsukatni. Hegedűs D. Géza nagyon jól adja az önelégült, rideg, gátlástalan, de joviálisnak tűnő kommunistát.

Online nézhető, szépen összecseng a Sztálin c. filmmel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése