2019. március 25., hétfő

Tű, cérna, szerelem, 2018.

(Spoiler, azaz benne van a történet a leírásban) A Cirkó mozi promóciójának köszönhetően néhány napig ingyen lehet megnézni aktuális filmeket. Most megy a mozikban afrancia-indiai Tű, cérna, szerelem (eredeti címe Sir) egy 20 év körüli özvegyasszonyról, akit azért enged el a férj családja Bombayba cselédnek, mert így kevesebb szájat kell etetniük, sőt pénzt is küld haza. A társadalmi szabályok szerint örökre el van veszve: nem mehet férjhez, nem válhat le a családról.

Egyetlen reménye, hogy a húgát kitaníttatja, és együtt alapítanak majd egy varrodát Bombayban, ő ugyanis arra vágyott lánykorában, hogy valaha divattervező lehessen. Most egy Amerikából hazatért nagyon gazdag építész-vállalkozó cselédje, a férfi épp most hagyta el az esküvő napján a kedvesét, mert kiderült róla, hogy megcsalta. A cseléd Ratnának ott kellene hagynia a gazdáját, Ashwint, mert nem élhet egy férfival egy lakásban, de ő már modern gondolkodású, és marad. Alázattal szolgálja és tiszteli a kedves, felvilágosult férfit. Sokáig csaka  legszükségesebbet kkommunikálnak.

Ratna megpróbál varrni tanulni a munkája mellett, de egy szabómester csak szolgaként dolgoztatja tanítás helyett. Aztán talál egy rendes tanfolyamot. Minden rendben menne, de  ahúg telefonál, hogy mégis inkább férjhez menne, és már választottak is a szülei egy bombayi vőlegényt. Ratna varrja és viszi az esküvői ruhát. 

A hosszas párhuzamos magány egyre több beszélgetést eredményez, egyre jobban megismerik egymást, de a társadalmi szokások, a hierarchia lehetetlenné tesz bármiféle kapcsolatot, Ratna a húgához megy, míg állást talál. Ashwin Ratna tudtán kívül beajánlja divattervező ismerősének, aki fel is veszi, a férfi pedig visszamegy Ameriába apja egyetértésével. Szóval fél happy end.

Nagyon szerethető figura mindkét főszereplő: a szerény, tartózkodó, de önálló gondolkodású, faluja erkölcsi határain túllépő, a hagyományokhoz mégis ragaszkodó Ratna, és a felviágosult, világjárt, szintén tapintatos, érdeklődő, nem tolakodó, segítőkész Ashwin. És érdekes a betekintés is India nagyon gazdag, mégis munkás világába, meg Bombay mindennapjaiba is. Én egy sokkal szegényebb, sokkal fejletlenebb Indiát láttam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése