2017. december 1., péntek

D. H. Lawrence : Szivárvány

Így már olvastam Lawrence mind a négy híres regényét. Az időrendi sorrend: Szülők és szeretők (1913), Szivárvány (1915), Szerelmes asszonyok (1920), Lady Chatterley szeretője (1928). Lawrence 55 éves korában, 1930-ban halt meg.  "Az én vallásom - írja 1913-ban - hit a vérben, a húsban, amely okosabb, mint az intellektus. Agyunk tévedhet. De amit a vérünk érez, hisz, kinyilatkoztat, az mindig igaz." 

A Szivárványban már megjelenik az általam lélektaninak nevezett naturalizmus, ami majd a Szerelmes asszonyokban bontakozik ki nehezen tolerálható mértékben. A Szivárvány a Brangwenek három nemzedékének családregénye, Idősebb Tom Brangwené, aki egy özvegy, lengyel nőt vesz el; a következő nemzedéket Anna lányuk és nem vérszerinti unokatestvére Will Brangwen házassága; a harmadik sok gyerekük közül Ursulát állítja középpontba első szerelmével, Antonnal.

Addig tetszik, amíg az első két nemzedékről szól, ott is jelentős szerepet játszik a test és a lélek küzdelme és e harc egyenlőtlensége. Bonyolultak a jellemek, a nők és  aférfiak küzdenek egymással, de ez még nem ölt túlzó mértéket. Ursula esetében már éppen olyan nehéz megérteni a mozgatórugókat, mint a Szerelmes nőkben az ő és testvére, Gudrun küzdelmét a szeretettel és  agyűlölettel, az individualizmussal és a másik utáni vággyal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése