2017. december 23., szombat

Szecessziós tárlat a Fugában

Nekem új a Fuga Építészeti Központ, nagyon decens, dizájnos, céljához illő és méltó hely, két szint, csodás könyvesbolttal és két kiállítótérrel. (Petőfi Sándor utca 5.)

A "Kis Képző", vagyis a Képző- és Iparművészeti (most éppen) Szakgimnázium muzeális gyűjteményéből vannak azok az ipari rajziskolásoknak szánt, és valóban általuk használt mintalapok, amelyeket kiállítottak. Soha nem gondolkodtam el azon, hogyan lehet, hogy az egyes stílusirányzatok motívum- és formakincse olyan gyorsan terjedt, és változatosságuk ellenére annyi közös vonás, újra meg újra felbukkanó elem található mindenfelé. Pedig a magyarázat kézenfekvő: a mesterek számára mintakönyveket készítettek nagy mesterek, tervezők, építészek, és ezeket nyomtatásban megjelentették, és az ipari rajziskolákban vagy egyszerűen az ipariskolákban laponként használták, másolták. Úgy megtanulták a formanyelvet, mint az anyagismereteket vagy a szakmai számításokat.

A kiállított szecessziós mintalapok drága, többnyire külföldi mintakönyvekből valók, és a gondos, tudatos rendezés háttérszínnel is kiemeli a három témát: a növényi és az állati motívumok díszítőelemként való alkalmazásának mintáét, valamint a kőfaragványokat és egyéb épületdíszeket, p. erkélyeket és kémyényeket. A magyaros mintakincs viszonylag alulreprezentált, és nem is olyan káprázatos, mint a külföldi anyag, holott nyári alföldi utunkon megtapasztaltuk, milyen gazdagsággal áradt nálunk is a szecessziós ornamentika. Budapesten azóta is nyitott szemmel járok, és csodás dolgokat fedezek fel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése