2017. december 27., szerda

(A leleményes) Hugo - 2011

Öt Oscaros amerikai családi mozi, izgalmas, kedves, komoly erőszaktól mentes, amolyan korunkbeli Twist Olivér: egy tehetséges, okos árvagyerek keserű sorsának jóra fordulása. Hugo az apjával élt, aki a mechanikus szerkezetek javításának megszállottja és nagy mestere volt, hirtelen meghalt. A kb. 10-12 éves gyereket részeges nagybátyja veszi magához, ő a párizsi Montparnasse pályaudvar toronyórájának karbantartója és kezelője, és ott is lakik egy elfeledett toronyszobában.

A nagybácsi egyszer csak eltűnik, a fiú veszi át a munkáját úgy, hogy erről bárki is tudna. Munkája mellett az apjától rámaradt mechanikus ember javításával foglalkozik, és már csak egy kulcs hiányzik az automata beindításához, amikor megismerkedik egy kislánnyal, aki a kulcsot a nyakában hordja. Együtt kiderítik, hogy a kislány nagyapja valaha híres filmrendező, producer, forgatókönyvíró, színész és feltaláló volt, de a háború tönkretette jólmenő üzletét, minden összeomlott. Nem is akar a múltra emlékezni, egy kis játékboltot üzemeltet a pályaudvaron, főként felhúzható játékokkal. Övé volt az az automata, amelyet egy múzeumból Hugo apja vett meg.

Érdekes új információ, hogy a sztori nagyon is igaz: Georges Méliés valóban létezett, ő építette az első európai filmstúdiót, és több mint 500 filmet készített, amelyekre jellemző volt a sok trükkös szerkezet. Ő volt az első, aki kitalált cselekményt vitt vászonra. Megfilmesítette pl. Verne Utazás a Holdba c. regényét is. Valóban tönkrement, elfelejtették, és valóban volt játékboltja a pályaudvaron. Életét Brian Selznick írta meg, ebből a könyvből született a forgatókönyv.  

Mellesleg megismerkedünk a pályaudvar 20-as, 30-as évekbeli különleges életével. a felügyelővel, a virágárussal, a táncos kávéházzal, különleges figurákkal. indenestől szeretni való film.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése