2017. december 27., szerda

A vágyakozás napjai - 2009.

Fekete-fehér, magyar-francia játékfilm, bár a francia szál a női főszereplőn kívül elhanyagolhatónak látszik. Pacskovszky József rendezte. Anna (Shefcsik Orsolya), egy néma intézeti lány beáll házvezetőnőnek egy szentendrén élő házaspár luxuslakásába. Az asszony (Angéla, Catherine Wilkening) valamilyen jólmenő üzletkötő, a férj (Zoltán, László Zsolt) pedig foglalkozását alkoholizmusa miatt feladni kényszerülő szemorvos, aki jobb híján beáll az unokahúgához lovakat gondozni.

A házaspár 17 éves lánya autóbalesetben halt meg, és ekkor döbbentek rá, hogy nem is tudnak róla semmit. Talán ettől a katasztrófától és a bűntudattól  romlott meg a házasságuk, a pasi emiatt is iszik, a nő meg emiatt fekszik le szinte naponta fűvel-fával. A nyitott, kíváncsi és tiszta Anna előtt lassan tárul fel munkaadói élete és lassan formálódik hármójuk kapcsolata, mígnem már ott tartunk, hogy elvesztett lányuk pótlékát és életük megváltásának lehetőségét látják benne.  A családi idill akkor teljes, amikor Anna udvarlóját vendégül látják ebédre.

A látszatélet és az álomcsalád azonban nagyon törékeny, nem is képes fennmaradni. A csúcsponton össze is törik: Zoltán közli, hogy (Édes) Anna nem a lányuk, hanem a szolgálójuk, az udvarló erre örökre szakít (hogy miért, az nem igazán derül ki, nem is hiteles), Angéla újra a szexben, Zoltán újra az alkoholban keres vigaszt, Annát kirúgják, elballag a reménytelenségbe. Ennek ellenére nagyon jó film.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése