2017. december 8., péntek

A bőr, amelyben élek /La piel que habito - 2011-

Almodóvár filmje, nekem tetszik, de elképesztően excentrikus. Nagyon emlékeztet a Beszélj hozzá című alkotására. Itt is egy beteg van kiszolgáltatott helyzetben. 

Egy sebész (Antonio Banderas) az emberi bőr pótlásának lehetőségeit kutatja, mióta a felesége nem gyógyult fel égési sérüléseiből, és amikor megpillantotta magát, gyönyörű házuk emeleti ablakából 10 éves lánya mellé kiugorva öngyilkos lett. A kislány a kétszeres sokktól folytonos pszichiátriai kezelésre szorul (már van vagy 17), most engedték ki, de úgy tűnik, hogy hamar.

Valami buli van a házban, és a lányt megerőszakolja egy fiatal, motoros srác, Vicente (Jan Cornet), aki nagyon beszívott, és aki egyébként anyja használtruha-boltjában lopja a napot, mikor nem motorozik és nem narkózik, de azért nincs nagyon elszállva. A házban egyébként az orvoson kívül házvezetőnőként él az anyja (Blanca Suárez), meg egy fiatal nő, Vera (Elena Anaya), akin folyamatos plasztikai átalakításokat végez az orvos, azt hisszük, hogy csak bőrátültetést.

Aztán szépen kiderül, hogy ez a lány valaha férfi volt, az erőszaktevő éretlen kis pasi. Bosszút lehet rajta állni (az apa tudja, hogy ő volt az erőszaktevő), átoperálja nővé, fokozatosan lecseréli egész bőrét apró részletekben a kikísérletezett nagyon finom bőrre, és a megtévesztésig olyanra alakítja, amilyen a felesége volt.

Van egy bűnöző féltestvére is, akiről régóta nem tudni semmit. Kiderül, hogy elszökött vele a feleség, együtt szenvedtek autóbalesetet, amelyben az asszony végzetesen megégett. A tesót valami rablás miatt üldözik, anyjánál keres menedéket, és a ház számtalan kameráján meglátja a nőt, akit a halott asszonynak, volt szeretőjének vél, megkeresi, kiengedi a szobájából és menten megerőszakolja, a fiúból lett nőnek ez az első szexuális élménye ebben a nemi szerepben. Meg is szenvedi rendesen. 

A sebész azonban megérkezik, lelövi a banditát. Ettől kezdve kaapcsolattá, ambivalens szerelemmé alakul a páciens és az orvos viszonya, és még ketten meghalnak. Ha érdekel, hogy kik és hogyan, nézd meg! Érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése