2017. december 27., szerda

Dorian Grey - 2009.

Angol film Oscar Wilde regényéből, Oliver Parker rendezésében. Dorian Grey (Ben Barnes) egy viszonylag szegény, vidéki ifjú, kb 20 éves, amikor nagyapja vagyoát megörökölve Londonba költözik. Tiszta, ártatlan lelkét hamar megfertőzi a vagyon és az ördögi kisértés, amely Lord Henry Wotton (Colin Firth) személyében jelenik meg.  A gátlástalan élvezeteket hirdető lord soha nem megy olyan messzire, mint Dorian, aki az ördög tanításainak hatására teljesen leveti minden erkölcsi gátlását. 

Egy társaságbeli festő megfesti az arcképét, amely csodálatos szépségében és ártatlanságában mutatja. Az ördöggel kötött furcsa szövetségnek az a lényege, hogy míg Dorian megőrizheti eredeti szépségét az idő múlásával is, minden erkölcstelen tette az arcmást teszi egy fokkal csúfabbá. A képet ezért elzárja, és idővel már maga sem meri megnézni. Ezerféle gonoszságot követ el, gyilkossá válik, ópiumbarlangokban múlatja az idejét, évtizedekre eltűnik, majd házasulandó ifjúként lép be újra a társaságba, egykori mestere lányát készül feleségül venni...

Titka lelepleződik, Lodd Wotton a padláson éri, lerántja a leplet az elcsúfult képről, és felgyújtja a helyszínt, bezárva egykori tanítványát. Emili sem tudjamegmenteni, végül úgy hal meg, hogy leszúrja szörnyű horrorfilmbe illően megelevenedő rettenetes arcmását, és a küzdelemben maga is egyre csúfabbá válik, külseje azonossá válik igazi énjével.

Gyönyörű helyszíneken és csodás díszletek között játszódik a film. A regény azért mégis jobb. Persze a filmet is érdemes megnézni, különösen az erős lelkuletűeknek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése