2017. november 24., péntek

A komornyik - 2013.

Amerikai dráma, Lee Daniels rendezte, főszereplője, Cecil Gaines (Forest Whitaker) egy délről északra, majd a Fehér Házba került fiú/férfi élettörténete, h, lehet vagy 10 éves, amikor a gazda megerőszakolja az anyját, és azon nyomban agyonlövi az apját. A gazda anyja némi lelkifurdalást érez, ezért beviszi a házba: nem kell többé a gyapotföldön dolgoznia, "házi niggert" nevel belőle. Amerikában 1865-ben törölték el a rabszolgaságot, agy 1926-ban a fiú - már felnőve - szabadon elmehet a déli államból északra, hogy jobb életet teremtsen magának. Ám a felvilágosultabb északon is él még az erős megkülönböztetés, és a film egészen Obama megválasztásáig bemutatja, milyen módon nyilvánult meg a feketék lealacsonyítása, és hogy a polgárjogi mozgalom hogyan küzdött - különösen az ötvenes-hatvanas években) ez ellen.

Az apa beilleszkedik a hagyományos szolga-szerepbe, karrierje hamar kiteljesedik, a Fehér Ház legmegbecsültebb komornyikja lesz, hét elnököt szolgál, mire maga is fellázad kissé. Családi élete azonban nem boldog. Bár végig együtt maradnak, és végül ismét egymásra találnak, felesége léha és sokat iszik, nagyfia pedig ellene fordul: nem hajlandó meghúzni magát, hanem a polgárjogi mozgalom egyik kiemelkedő alakja lesz.

Szimpatikus az apa, a fiú kevésbé, az elnökökről felvillantott pillanatképeket jó lett volna kicsit kibontani, a polgárjogi mozgalomról viszont elég részletes képet nyerünk. Megéri a másfél órát, de nem hagy mélységes nyomot a film.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése