2017. november 24., péntek

Végzetes hazugságok - 2012.

Nicholas Jarecki amerikai-lengyel filmje, az erősen öregedő, de azért még mindig helyes Richard Gere főszereplésével. Robert Miller New Yorkban él álom-családjával, álom-körülmények között. Sikeres befektető, egyenesen mágnás, egy cégbirodalom közmegbecsülésnek örvendő, ám gátlástalan vezetője, aki visszavonulásra készül. Lassan, cseppenként derül ki, hogy élete merő hazugság: fiatal szeretője van, vagyona (a befektetők 400 millió dolláros vagyona) felét elsikkasztotta, és most kutyaszorítóban van. Ha nem sikerül eladnia a cégét pillanatokon belül, akkor csődbe megy és lelepleződik, börtönbe kerül, családja összeomlik.
Brook, a nagylánya az üzlettársa, az igazgatóság tagja. Rájön a sikkasztásra a válságos pillanatokban, és megtagadja az apját. Ugyanakkor a festőnő szeretővel való kiránduláson balaeset történik, a lány meghal, Miller pedig otthagyja, megszökik, azt reméli, nem derül ki, hogy ő volt vele, hiszen a lány autójával utaztak. Ráveszi egyik lekötelezettjét, egy fiatal néger srácot, hogy hamis tanúzással mentse a kihallgatások során.
A feleség (Susan Sharandon) mindent megtud, megzsarolja a férjet: csak akkor nem dobja fel, ha teljes vagyonát átiratja a lányára. Közben sikerül lebonyolítani a cégeladást, így a vagyon nem úszik el teljesen, elkerülik a csődöt, s a lány marad a pozíciójában.
A film egyik erős szála a nyomozás: egy a gazdagok világát megvető nyomozó, aki maga is él az erkölcstelen eszközökkel, mindent megtesz, hogy lebuktassa Millert, ez azonban végül nem sikerül: "csak" a magánéleti csőd és a vagyonvesztés lesz a büntetés, de nyilván ezután is lesz mit aprítania a tejbe.
Nem igazán mély, de fordulatos, feszültségekkel terhes és a gazdagok meg a feltörekvő modern művészek világába bepillantást engedő film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése