2017. november 24., péntek

Coco Chanel - 2006.

Rendezte: Anne Fontaine, Coco Chanel szerepében az az Audrey Tautou, aki az Amelie csodálatos életében is nagyot alakított, itt is kiváló. Törékeny, érzékeny, sokszínű, alkatilag olyasmi, mint a nagy Audrey Hapburn. :)
Ez az életrajzi dráma erőt adhatna az igazán hátrányos helyzetű fiataloknak arra, hogy küzdjenek és kecmeregjenek ki abból a helyzetből, amibe beleszülettek. Coco Chanel anyjának halála után az apa úgy adta árvaházba a kislányt, hogy többé felé sem nézett.
Egyáltalán nem volt sima az útja, nem is különösebben erkölcsös: ultravagány nő, aki nem törődött bele a konvenciókba és a szegénységbe, voltak ötletei és ezeket nem korlátozták a gátlások. Nagyon nézhető film, van benne szerelem, kaland, szép és/vagy izgalmas környezetek, érdekes emberek.

Tetszik a Port.hu leírása a világhírű divattervező életútjának állomásairól, kivéve az utolsó előtti pontot, mert bizony, ha nem érte volna autóbaleset a férfit, boldogan hozzáment volna:

  • Egy közép-franciaországi kislány, aki árvaházba kerül a nővérével, és minden vasárnap hiába várja, hogy érte jöjjön az apukája.
  • Egy kávéházi énekesnő, elhaló hanggal, aki egy csapat részeg katona előtt lép fel.
  • Egy alacsony varrónő, aki egy vidéki szabó hátsó műhelyében szegi fel a ruhákat.
  • Egy kezdő kurtizán, aki túl sovány, és akinek menedéket védelmezője, Etienne Balsan nyújt a könnyűvérű nőcskék és az éjszakai császárok világában.
  • Egy szerelmes asszony, aki azt állítja, hogy sosem lesz senki felesége, különösen nem Boy Capelé, a férfié, aki pedig imádja.
  • Egy lázadó, akit a kora társadalmi elvárásai béklyóba zárnak, és aki a szeretői ingét hordja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése