2017. április 14., péntek

Salvation / A megváltás -2014

Alapjában dán, de svéd, dél-afrikai-angol-belga kooprodukció, Kristian Levring rendezte, főszereplője az a Mads Mikkelsen, aki A vadászat főszereplőjeként olyan jó volt. Western, de nem az a szórakoztató fajta, amelyikben halomra lőnek ugyan mindenkit, de ez nem megrázó, mert "csak film, móka az egész". Ez cseppet sem móka, bár a keret elég mesés: hogyan tesz rendet a mindenétől megfosztott jó fiú. 

Az 1870-es években vagyunk, Dániából is mennek Amerikába a meggazdagodás reményében aranyat ásni. John 7 évig dolgozik, mire épít magának egy kis házat (iszonyú vad körülmények), és magához hívja feleségét meg 10 éves kisfiát. Szép a vasútállomáson a találkozás: a tartózkodás, az érzelmek kifejezésére való képtelenség. Már az első napon összeomlik minden: a környékben garázdálkodó banditák megölik az asszonyt és a gyereket is. A két volt katona, a megkeményedett testvér bosszút esküszik, de a báty is meghal.

John ezután egyedül száll szembe a tenger banditával és a korrupt polgármesterrel, aki mellesleg koporsókészítő és a maga készítette koporsóban leli halálát, abban érkezik lovaskocsin megbízőihoz. A banditák között egy nő is van, a Hercegnő, akit valószínűleg erőszakkal ragadtak magukhoz, és nem tud beszélni, mert az indiánok kivágták a nyelvét. Miután minden banditát megölnek, nem kérnek a falu köszönetéből, együtt hagyják el megnyomorításuk helyszínét.

Vagy ötvenen meghalnak, sok a durvaság, a kegyetlenség, de a hatalom és a félelelem működése nagyon tanulságos, és számos jól megformált karakter is van a filmben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése