2017. március 11., szombat

Mifune utolsó dala - dán film, 1999

Rendező Thomas Jensen és Soren Kragh Jacobsen, a Lars vom Trier által elindított filmes mozgalom, a Dogma harmadik darabja (Idióták, Születésnap),  Romantikus vígjátékként forgalmazzák, de a legkevésbé sem az, nagyon is kemény dráma az élet mélyéről. 

Kersten: Anders W. Berthelsen, házvezetőnő: Iben Hjelje, feleség: Sofie Garbol, bolond testvér: Jasper Asholt

A cselekmény két szálon indul. az egyik egy minimum középosztálybeli esküvő és nászéjszaka. A teljesen család- és rokontalannak ismert férj telefonhívást kap, hogy az isten háta mögött meghalt az apja, és haza kell mennie. Továbbra sem mond semmit a feleségének arról, milyen háttere van, egyedül megy intézkedni.

A másik szál egy kuplerájban indul, ahol az egyik lány undorító telefonhívásokat kap, és sehogyan sem tud szabadulni tőlük. Meglátja a csábítónak tűnő hirdetést, hogy vidéken, gyönyörű házban házvezetőnőt keresnek, és elmenekül a kuplerájból.

A ház valójában minden képzeletet alulmúl, leginkább egy trágyadombhoz hasonlít, ráadásul van egy bolond öcsike is, aki az ufókat várja, és képtelen magáról gondoskodni. Sok-sok időnként kegyetlen bonyodalom után újabb gáz történik: a lány öccsét gyújtogatás miatt kidobják a bennlakásos iskolából, és ő is színesíti a kis társaságot. Vannak még egyéb hibbant mellékszereplők is, például a szomszéd.Az egyetlen normális lény Kirsten, a főszereplő lenne, ha az normális, hogy úgy lépett ki előző életéből és ment a városba újat kezdeni, hogy senkinek nem beszélt a múltjáról, és a családjával sem kereste a kapcsolatot.

A ház lassan élhetővé válik, az emberek megszokják és megszeretik egymást, az egész élhetőnek és normálisnak tűnik.


  • A dogma vagy tízparancsolat amolyan vissza a természethez: kézikamera, természetes világítás, nincs díszlet, mindent az eredeti helyszínen vesznek fel, a hangot és a képet egyszerre, nincs utószinkron....

Bővebben a Filmtetten, egy erdélyi filmes portálon.

Osztályzat: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése