2017. március 8., szerda

Madárdal - 2012-es film

A mindenség elmélete és A dán lány c. filmekben ismertem meg a nagyszerű Eddie Redmayne-t, filmbeli női partnere a kivételes szépségű Clémance Poésy, még a neve is milyen költői.

Gyönyörű, kétrészes film, férfiaknak, nőknek egyaránt. Sebastian Faulks: Birdsong című regényét dolgozza fel, az első világháború előtt és idején játszódik. A családtalan főhős beleszeret egy gyönyörű férjes asszonyba, és együtt elmennek, bár az asszonynak van egy kisfia is, őt nem viszik, az apjával marad. Csendes falusi idillben élnek, amikor a nővére meglátogatja őket, majd szó nélkül eltűnik, elhagyja a férfit, visszamegy a férjéhez.

A férfi tisztként éli végig a háború minden borzalmát, háromszor marad élve, amikor biztosan meg kellene halnia, közben egyre érzékenyebb, emberibb lesz, egyre inkább átérzi mások problémáit, és egyre szörnyűbb veszteségként éli meg, ahogyan egymás után meghalnak. Az egész háború értelmetlen öldöklés. Az utolsó halott katonatárs utolsó szavai: "Nem kell ennél több, uram: szeretni és szeretve lenni." És nem nyálas. Nem árulom el a végkifejletet, hátha nem csak én olvasom a blogot. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése