2018. január 30., kedd

Jesús de Aragón: Kaland az óceán fenekén

J. Aragón kevéssé ismert spanyol író, spanyol Vernének is nevezik. Eredetileg vasúti mérnök volt, majd 1924-től pályát változtatva írt, 1973-ban, 80 évesen halt meg. Spanyolon kívül - érdekes módon - csak franciául és magyarul jelent meg néhány műve (pl. A hét púpos tornya), a magyar Wikipédiában nem is szerepel.

Ez a regénye az első világháború után játszódik. A Kanári-szigetek környékén misztikus tengeri balesetek történnek, hajók tűnnek el nyomtalanul utasaikkal együtt, megmagyarázhatatlan fényjelenségeket fgyelnek meg, félelem tölti el a környék lakosságát és a tengeri kereskedelmet felfüggesztik az övezetben. A spanyol kormány háromfős küldöttséget szervez: két tudós és egy képzetlen, frissen kinevezett fiatal detektív, Gábriel Alcor indul el, hogy megfejtse a jelenségek okát. (Az öregecske, kissé pipogya és könnyen megtéveszthető Angel Martin, földrajzi prehistóriai akadémia elnöke és a jóval fiatalabb, erőteljes és kalandvágyó gróf Don José de Elorriaga ezredes, földrajzi felfedező, a tudományos akadémia elnöke)

Amit találnak, az minden képzeletet felülmúl. Rettenetes veszélyek között fedezik fel, hogy egy, a békekötést semmibe vevő német tábornok nyomára jutott a legendás elsüllyedt földrésznek, Atlantisznak, és az ókori tudós vezető atlanta., Elenador írásait követve és Atlantisz elsüllyedésének titkát felfedve Anglia, a brit sziget hasonló megsemmisítésére törekszik. Hihetetlenül fejlett technológiával rendelkezik, elvakultan hisz a béke igazságtalanságában és a német revans jogosságában, és ezért semmilyen áldozatot nem tart túlzónak: a hajótörötteket rabszolgaként alkalmazza, a lázadókat azonnal kivégzi vagy simán a cápáknak veti. Kegyetlen, de kifinomult, a tudományt tisztelő diktátor.

A három tudós véletlenek során fedi fel ezeket a titkokat, és főként a zöldfülű detektív bátorságának köszönhetően az utolsó pillanatban megakadályozza a katasztrófát. Érdekes a gyönyörűnek és hatalmasnak, rendkívül fejlett kultúrájúnak elképzelt Atlantisz világa, és azoknak a technikai megoldásoknak a leírása, amelyeket a víz alatti élet megszervezésére használnak. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése