2018. január 17., szerda

Az impresszionisták - 2006.

Háromrészes angol ismeretterjesztő sorozat dokumentumok, levelek, interjúk alapján (BBC). Hiteles kép a francia impresszionistákról, egy kevésssé egységes, részben baráti társaságról.

A főszereplő Claud Monet öregkorában. Őt keresi fel egy riporter (talán a forgatókönyv írója), és ő meséli el visszaemlékezésként a történetüket. Nagy szakállával, a képeiről ismert gyönyörű kertben magával ragadó személyiségként áll előttünk. (Cseppet sem hasonlít a fiatalkori Monet-t megjelenítő színészre.)

Varázslatos a képi világ: a művek és a környezet is, mestermű a film. Megismerteti az impresszionisták küzdelmeit az elismerésért, meg nem alkuvásukat, majd századvégi sikerüket, önmagában is érdekes életüket. Cezanne pl. egy cseppet sem így élt bennem: egy félőrült zseni, aki a végletekig ragaszkodik ahhoz, hogy ne azt fesse, amit lát, hanem annak a megkomponált, fejében élő mását; gazdag családból származik, de koldusszegényen él, már 11 éves törvénytelen fia, mire bemutatja az apjának (mert az rájön, hogy egyáltalán létezik az unokája). De ugyanígy emberszerűen, hibáival és művészi nagyságukkal elevenednek meg a többiek is: Manet, akit a leghamarabb ismertek el, de akinek szifilisze miatt fél lábát le kellett vágni, Degas, aki a táncosnőket festette, Renoir, a szalonképek festője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése