2018. január 14., vasárnap

Banks úr megmentése - 20014.

Angol-ameriaki-ausztrál dráma, kiváló szereplőkkel. Walt Disney-t Tom Hanks, a Mary Poppins íróját, Pamela Traverset Emma Thompson, édesapját pedig Colin Farrel játssza. A rendező John Lee Hancock.

Az írónő 20 évig kitartott, és nem adta el a megfilmesítés jogát Walt Disneynek, de aztán az eladási mutatók csökkentek, nem akarta feladni az életaszínvonalát, és elment két hétre tárgyalni Hollywoodba. A makacs, elveihez a végsőkig ragaszkodó, egyben kiállhatatlan, összeférhetetlen, embergyűlölő magányos öregasszony a történet főhőse. Szép lassan megtudjuk, hogy Mary Poppins ő maga, és hogy a köny az édesapja iránti szeretetből született. 

Az apa csodás fantáziája, gyermekeivel, különösen az írónővel való bensőséges kapcsolata háttérbe szorította a az alkoholista férj miatt szenvedő háromgyerekes anya sorsát és az írónő életében betöltött szerepét annak ellenére, hogy a film szerint a kislány mentette meg az öngyilkosságtól. Az apa korán halt meg, az alkoholizmusból fakadó hosszas betegség után. Sorsa kettős: a társadalom szemében részeges, felelőtlen bankfiók-vezető, háromgyerekes apa; Helen, a lánya szerint pedig a legcsodálatosabb személy, aki a szabadságra, az álmaiért való kiállásra tanította.

Nem igazi életrajzi dráma, a kritikák szerint nem követi az ausztrál írónő sorsát, akiről amúgy is keveset tudni, de jó film, nagyon jó szereplőkkel, és azok kiváló játékával. Az énekes betéteket én is szívesen kihagytam volna, akárcsak Pamela Travers.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése