2019. február 24., vasárnap

Zola: Plassans meghódítása


A homályos hátterű, szinte toprongyos, robusztus termetű Faujas abbé anyjával érkezik Plassansba, és beköltözik a kispolgári életet élő, zárkózott, igen jómódú, de szerény, nagyon takarékos kispolgári életet élő Mouret-családhoz, akiknek három gyermekük van: egy kissé ütődött kislány, egy gyenge egészségű és egy normál fiú. Az apa állandóan zsörtölődik, ennek ellenére szépen, szeretetben élnek.

Ezt az idillt először az apa gyanakvása, leskelődése töri meg: egyre jobban belelovallja magát abba, hogy megtudjon valamit titokatos, zárkózott lakóiról. A városka is gyanakvó, az egymással nem beszélő, ellenséges viszonyban lévő köztársaság- és a királypártiak is megvetéssel beszélnek róla. Ő azonban egyre jobban alkalmazkodik: rendesen mosakszik és szépen öltözik, ügyes diplomáciával összebékíti az ellenséges pártok híveit, és eléri, amiért jött: megnyeri a kisvárost III. Napóleon új rendszerének, azt a képviselőt választják, akit ő kiszemelt. Saját hatalma is kiteljesedik: úgy gázol át mindenkin, hogy azok többnyire szívességnek könyvelik el az ellenük elkövetett merényletet.  Végre teljhatalomra jut: meghódítja magának Plaissans-t, de inkább csak a hatalmat szerzi meg, mert visszavedlik azzá az elhanyagolt, durva, szinte kegyetlen emberré, akinek megismerték, és elveszti rajongóit, ám félnek tőle, és ez a félelem tartja a hatalomban.

Marthe Rougon, Mouret felesége vallásos rajongásba esik Faujas abbé és egyben Krisztus iránt, családját elhanyagolja, egész nap a templomban csúszik-mászik, meg jótékonykodik, egészen megbolondul viszonzatlan szerelmében. Szótlanul hagyja, sőt örömmel veszi, hogy gyermekeit és - szintén megbolondulni látszó, de azért nem vészes - férjét eltávolítsák a háztól, és átengedi a teljhatalmat Faujas abbénak, az anyjának, és az időközben hozzájuk költöző húgnak és férjének, az utóbbiak kvázi bűnözők, ingyenélő, haszonleső, kapzsi és élvhajhász emberek, és lassan kiforgatják Marthe-ot mindenéből. Faujas ezzel épp annyira nem törődik, mint az asszony szerelmével.

Közben megismerjük a kisváros lakóinak krémjét, a két egymással szembenálló úri társaságot. Az egyiknek Rougonné, Marthe anyja az istennője. Tengernyi pap szereplő van, nem is tudom, hogy tarthat el ennyit egy kisváros, ezek rendre egymás ellenségei és képmutató érdekemberek.

Marthe nagybátyja, az egyetlen Maquart-szereplő szintén érdekből szít bűntényt és romlást, azt hiszi, hogy ezzel Rougonéknak árt. Kiengedteti a bolondok házából Mouret-t, aki alapos előkészületek után felgyújtja saját házát, benne ég ő is, meg Faujas egész családja. Marthe meg az anyjánál, talán ugyanazon a napon.

A Rougon- Maquart sorozat 20 regényét Zola javaslata alapján az alábbi sorrendben érdemes olvasni. Nekem már ez nem sikerült.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése