2019. február 18., hétfő

Zola: A kegyelmes úr

A Rougon-Macquart ciklusba tartozó regény: Eugene Rougon a címszereplő, akinek háromszori felemelkedése és kétszeri bukása az a kerettörténet, amelyben a cselekmény játszódik: III. Napóleon korának politikai játszmái, de főként az, ahogyan mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti a hatalomhoz dörgölődzve, és ahogyan felemelik és megbuktatják a"nagy embert" vagy bárkit, ha érdekeik úgy kívánják. 

Kissé unalmas és kissé szövevényes, elaprózott történet, mivel Rougonnak van vagy 10-15 "híve", vagyis olyanok, akik tőle várnak és többnyire kapnak is protekciót, s mindegyiknek megvan a maga többé-kevésné kibontott története.

A titokzatos, nagyhatalmú Colorinde és Rougon furcsa szerelme is az érdekvilág tükre. A gyönyörű asszony vérbeli intrikus, politikai tényezővé növi ki magát, megszerzi, amit akar. Mivel Rougon megsérti a hiúságát és nem veszi feleségül, igyekszik őt megbuktatni, s helyébe a kiszemelt férjet emelni. Tulajdonképp méltó ellenfelei egymásnak, hataloméhesek és ravaszak, de Clorinde sokkal okosabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése