2018. február 13., kedd

Saul Bellow: Henderson, az esőkirály

21. századi pikareszk. A nagy melák, esetlen, hájas, fantasztikusan erős Henderson 56 éves, amikor rájön, hogy elégedetlen önmagával, meg kell találnia a sorsát. Milliomos, de disznókat tenyészt, szereti második feleségét, a szintén nagydarab, erős, de lelkizős Lilyt. Van vagy öt gyereke, a kicsik ikrek. De ez nem is érdekes, mert Henderson elmegy Afrikába baráti nászutasokkal, akiket aztán otthagy, mert nem tud viselkedni, és az új asszony nem bocsátja meg a bárdolatlanságát. Felfogad egy fekete kísérőt, hogy vigye Afrika belsejébe, valami olyan helyre, amit még nem ért el a civilizácó. Ezzel kezdődnek a kalandok.

Két helyszínen ismerkedik önmagával és egy-egy afrikai törzs világával. Az első törzs kedves, szelíd, barátságos. Éppen ezért akar segíteni rajtuk. Elhatározza, hogy megszabadítja a ciszternát a betelepedett békahadtól, emiatt ugyanis nem itatják a lovakat, é spusztul a ószágállomány. A robbantás azonban túl jól sikerül, szétveti az egész ciszternát, így el kell kullogni, mielőtt feltámad a harag ellene. 

A második törzs híre barátságtalan, de azért soknapi gyaloglással eljutnak hozzájuk. Az őrség elfogja és bezárja őket, de aztán eljutnak a királyhoz, aki még nem teljes jogú uralkodó, mert még nem fogta el a törzsi hiedelem szerint oroszlánná változott előző királyt, vagyis halott apját. Minden intő jel ellenére alaposan összebarátkoznak, már-már azt hinné az ember, hogy Henderson fog oroszlánná változni, annyit gyakorolja az átlényegülést a király kérésére. Van ugyanis egy kedvenc háziállat oroszlánja, amelyet a törzs boszorknynak tart. Feszült a viszony az uralkodó és a főpap között.

A gyáva, folyton panaszkodó, brutálisan erős Hendersont nem avatják be előre, mi a következménye annak ha segít esőt varázsolni (nagy istenszobrokat kell arrébb cipelni a leendő esőkirálynak, de ezt sem tudja, csak a cipelés szükségességét). A királlyal való barátságában, beszélgetéseikben és folytonos belső monológjában tárul fel Henderson komplex személyisége: durva, meggondolatlan, bunkó, de művelt is; handabandázó, siránkozó, panaszkodó, dicsekvő, ugyanakkor ég a vágytól, hogy valami jót tegyen, és hebehurgyasága miatt ez általában balul sül el. A barátság azonban kissé megnemesíti, disznó-emberből inkább oroszlán-emberré válik, mire megszökik a kísérőjével és visszajut Amerikába, Lilyhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése