2018. február 4., vasárnap

Éjféli gyors Lisszabonba - 2013.

Német - svájci - portugál kooprodukció, Bille August rendezte. Romantikus thrillernek van nyilvánítva, de közben eszembe sem jutott, hogy thrillernek lehetne nevezni. Annyira nem is romantikus. Inkább oknyomozó dráma. 

Egy magányos, roppant egyszerű életet élő, puritánnak mondható svájci tanár, Raimund Gregorius (Jeremy Irons) egy reggel munkába menet megment egy öngyilkosságra készülő nőt a hídon. Szakad az eső, beviszi az órájára, késve, ázottan érkeznek, de a nő óra közben elmegy, a kabátját is otthagyja, és a férfi nem is találja meg. Talál viszont egy könyvet a kabát zsebében, benne pedig egy Lisszabonba szóló vonatjegyet. Elindul a könyv története nyomában a vonattal, viszi a kabátot is.

Lisszabonban makacsul követi a szálakat, mert nagyon érdekli az író története, szimpatikus számára a gondolkodásmódja. Kiderül, hogy fiatalon meghalt betegségben, de a története valóban a diktatúra, Suarez időszakával van kapcsolatban: az ellenállás tagja volt a barátaival és a szerelmével együtt. Orvosként működött, és azért tűrték meg annak ellenére, hogy ismert volt a hatóságok előtt, mert egy alkalommal megmentette a "lisszaboni mészáros" életét.

Szépen bomlik ki a történet, nagyon szimpatikus a magát unalmasnak valló tanár (a felesége is az unalmassága miatt hagyta el). A film azonban érdekes és végig leköti a figyelmet, bár jobban érdekelt a tanár története, mint az orvos, költő és filozófus Amadeu de Pradoé. Online, Youtube.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése