2019. április 19., péntek

Teodor Dreiser: Jennie, te édes

Szokás szerint több regény egy szerzőtől egymás után. Ennek a szájbarágós, moralizáló stílusa is idegesített, ha meg ezt lehántjuk róla, akkor olcsó szerelmi történet. Jennie, akárcsak Carrie, sokgyerekes, szegény család nagylánya, 16-17 éves a történet elején, amikor épp nagy nyomorban élnek, és anyjával takarítást vállalnak egy szállodában. Mosás is kerül mellé, az általában hosszasan ott megszálló Brander szenátor szennyesét kezelik, és a szenátor előbb csak erősen érdeklődik a lány után, majd hathatósan segíti a családot, végül elcsábítja Jennie-t, amikor a család bajba kerül, és  a lány hozzá fordul segítségért. Nagyon jólelkű és komoly szándékú, feleségül akarja venni az erősen vallásos apa tiltása ellenére, de hirtelen megbetegszik és meghal. Jennie terhesen marad, apja kitagadja. A lány áldozatnak és bűnösnek is tartja magát, de hősiesen viseli a szerepét.

Az apa végül más városban kap munkát, Vesta megszületik, így maradhat a családdal. A nagyfiú javaslatára Clevelandba költöznek a jobb megélhetés reményében. Jennie szobalányként helyezkedik el, és ahogy annak lennie kell, a család látogatóba érkező fiatal rokona beleszeret és elcsábítotja. A gyerekről semmit sem tud. Közben az apa is hazaköltözik, mert baleset érte az üveggyárban. A feszült helyzetben a gazdag Lester ugyanúgy segíti a családot, mint annak idején a szenátor. Jobb lakásba költöznek (9 vagy 11 szoba!), van mindenük, a gyerekek iskolába járhatnak.

Lester társadalmi helyzetében lehetetlen egy ilyen lánnyal házasságot kötni, de névleg megteszik, és együtt élnek különböző nagyvárosokban, főleg New Yorkban. A család ellene fordul, a gazdag apa kitagadja az örökségből, ha nem hagyja ott Jennie-t vagy legalább nem veszi el feleségül. Hosszú évekig élnek együtt családi békében és jólétben, Vesta is velük van, Jennie anyjának halála és a gyerekek kirepülése után a magányos, megbékült apát is magukhoz veszik szép házukba. Lester nagyon lovagias, nem is említi a vagyonvesztést, de amikor a 3 éves határidő lejáróban van, ügyvédek tájékoztatják Jennie-t, és lassan az örök határozatlan Lester is el akarja mondani, hogy dönteniük kell. 

Jennie vidékre költözik a lányával, Lester feleségül veszi egykori gazdag barátnőjét, akit kiszemelt neki a család, visszakerül anyagi és társadalmi státuszába, Jennie-ről bőkezűen gondoskodik. Vesta tífuszban meghal 14 éves korában, az asszony előbb egy kislányt, majd egy kisfiút is örökbe fogad, így élnek békében. Nagyon szereti Lestert, de ő is azt kívánta, hogy ne áldozza fel érte mindenét. Azért titkon remélte, hogy a szerelem erősebb, mint az érdek. Lélekben hűséges maradt a férfi is, halálos ágyához hívatta Jennie-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése