2017. június 15., csütörtök

Colm Toibín: Brooklyn (regény és film)

A magyar kiadás 2016-os, az eredeti ír regény 2009-ben jelent meg, és az 1950-es években, Írországban és Amerikában (Brooklynban) játszódik. Főhőse egy 20 év körüli lány, Eilis, aki elég keveset tud a világról, anyja és 30 éves nővére szárnya alatt él, apja meghalt, munkája előbb nincs, majd egy boltban segédkezik vasárnaponként, ahol megalázzák és kihasználják. Önérzete, öntudata van, de nagyon bizonytalan magában is, és abban is, hogy mikor mit és hogyan kell tenni. Saját érzelmeit sem ismeri igazán.

Nővére hatására Amerikában vállal munkát Flood atya, egy amerikában élő, az ír közösséget pásztoroló pap segítségével. Egy nőiruha áruházban dolgozik, és 5-6 másik ír lánnyal együtt egy ír nőnél lakik albérletben. Lassan megtalálja a helyét: jól dolgozik, sikeresen végzi a kétéves könyvelői tanfolyamot. Szép lassan megpróbál a házinéni, a lakótársak, a főnöke és Flood atya ellenőrzése alól önállósodni, megismerkedik egy olasz fiúval és annak családjával, komolyra fordul a kapcsolat.

A kút vizét felzavaró kő a nővér váratlan halála, majd a gyors és titkos házasságkötést követő hazautazás. Otthon - bármilyen szomorú a helyzet - néhány hét alatt győz az élet és a fiatalság, Eilis elkezd szórakozni, és pont az a fiú kerül közel hozzá, aki elutazása előtt látszólag tudomást sem vett róla. Már fogalma sincs, mit akar, engedne a könnyebb helyzetnek és a honvágynak, a friss kapcsolatnak, munkája is van, az anyai nyomás is erős - amikor annak a boltnak a tulajdonosa, ahol dolgozott, megtudja, hogy Amerikában már házasságot kötött. Nem akar botrányt, azonnal visszautazik.

Mi meg gondolkodhatunk azon, hogy ha nem derül ki a turpisság, vajon hogyan zárul a történet. Olvastatja magát, kicsit könnyű is, de azért szépen megrajzolt figurákkal dolgozik. :)

A film is jó, szép sima a folyása. John Crowley rendezte, Eilist Saoirse Ronan játssza. Olasz fiúja, férje Tony pedig Emory Cohen. A vetélytárs ír fiú, Jim Farrellt Domhall Gleeson adja. Feliratos előzetes itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése