2019. augusztus 20., kedd

Szembesítés - 2001.

Német - osztrák - francia - angol - magyar filmdráma. Szabó István és Koltay Lajos filmje megrázó, felzaklató és vitára késztető filmje. A kritikák rendre azt róják fel, hogy az igazi szembesülés nem történik meg, a világhírű karmester, Furtvangler (Stellan Skarsgard), aki szótalanul kitartott a német birodalom mellett azzal, hogy folyamatosan koncertezett az állami ünnepek, rendezvények során és külföldön is, ezzel mintegy legitimizálta a fasizmust, - nem inog meg abban, hogy ártatlannak tartja magát, nem tart önvizsgálatot. Hisz abban, hogy politikai passzivitása és zsidómentő akciói ellensúlyozzák a legmagasabb vezetőkkel fenntartott jó kapcsolatát, valamint azt, hogy akarva, nem akarva a nácizmus szolgálatába állította a művészetet.

Szimpatikusabb személyiség, mint az amerikai vallató tiszt, Steve Arnold (Harvey Keitel), aki azzal a feladattal érkezett, hogy találja bűnösnek és ítéltesse el, távolítsa el a zenei életből is a karmestert. Vallató módszere ugyanolyan, mint a náciké volt: kegyetlen, embertelen, brutális, az emberség, a személyiség megalázása és megtörése a célja. Úgy beszél (ordít) a kor talán legnagyobb karmesterével, mint egy koszos kutyával. Ez számomra erősebb hatás volt, mint a bűnös-bűntelen dilemma. Rendkívül ellenszenvesnek találtam, és így a nézőpontjával sem tudtam azonosulni. Nyilván van erkölcsi felelőssége annak, aki bármilyen mértékben kollaborál, de ez a bánámód nem igazolható.

Sokan utalnak a Mephistora, mint Szabó István lelkiiseretvizsgáló filmjeinek kiemelkedő darabjára, és azt állítják, hogy ez a film nem jut el olyan mélységekig. Valóban nagyobb film a Mephisto, de ez is nagyszerű, és nem lehet gondolkodás nélkül leállítani: tovább él az emberben. Nyilván önvizsgálat is ez Szabó István részéről, hiszen ő is kollaborált, besúgó volt, és talán ezért is menti fel kissé az egyébként a valóságban is felmentett Furtwanglert. Online nézhető a Videán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése