2019. augusztus 20., kedd

Jack London: A vaspata (1908)

Jack London 40 éves korában halt meg, kalandos élete maga is regénybe illő, nem véletlenül vannak tele a könyvei kalanddal. Különc szülők elhanyagolt gyereke, 15 éves korától családfenntartó, mindenféle fizikai munkát vállalt, lopott is. 19 évesen kezdett írni, 24 évesen lett híres A vadon szavával. Élvezettel olvastam néhány éve A beszélő kutya és Az éneklő kutya című regényeit. Ki tudja honnan, de ősidők óta a polcomon rejtőzött A vaspata, de eddig nem került rá sor. Így utólag azt mondom, nem volt nagy veszteség.

Disztópia, egy képzelt napló 700 évvel későbbi közzéadása magyarázó lábjegyzetekkel. Főhőse a naplóíró Avis Everhard és főként az általa megörökített jelentős - de kitalált - szocialista forradalmár, Ernest Everhard. A vaspata az uralkodó osztály kegyetlen hatalmának szimbóluma, ezzel tapossa el a munkásokat és szükség esetén a középosztályt is. A napló azt dolgozza fel, hogy az éppen felnőtt, értelmiségi családba született úrilány megismerkedik egy olvasott, rendkívül határozott és meggyőző forradalmárral, aki felnyitja a szemét arra, hogy gyakorlatilag a szegények nyomorára épül az ő jómódja is. Egymásba szeretnek, összeházasodnak, és Avis maga is jelentős aktív  forradalmárrá válik. 

A regény 20 év szocialista szervezkedését és az első felkelésig vezető küzdelmeit írja le. Ez a felkelés hatalmas vérontásba torkollik, hullahegyek maradnak utána, a "plutokrácia" minden erőt mozgósít, de a forradalmi tömeg is többszáz ezres, és hasonlóképp kegyetlen. Ők azonban töretlenül hiszik, hogy a véráldozat nem volt hiába, és majd győz a második vagy a harmadik felkelés. Az író 1916-ban meghalt, a konkrét cselekmény 1936-ig folyik, és az író lapalji jegyzetei (amelyeket muszáj olvasni, hogy megértsük, hol és mikor is vagyunk) még hozzátesznek hétszáz évet.

Bizonyára másképp látja a mai ember ezt a történetet a nagy októberi szocialista forradalom és a szocializmus térhódításának és bukásának ismeretében 

Nem ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése