2019. augusztus 26., hétfő

A házban - 2012.


(Spoiler) Francia filmdráma, komédia és thriller, de szerintem inkább csak a dráma a jó besorolás. Egy 16 éves srácra a tanév kezdetén felfigyel új magyartanára, és elkezdi segíteni, mert tehetséges. A srác egyre megszállottabban írja le szó szerint, ami történik vele egy olyan házban, amelyet régóta figyel, és amelybe sikerül barátkozás útján bejáratossá válnia. Egyszerre irigyli és iróniával kezeli a "rendes középosztálybeli család" életét, szeretne közéjük tartozni, ugyanakkor kritikusan szemléli minden szokásukat.

Sűrűn követik egymást a fejezetek, a leírás olyan, mint egy valóságshow, és lassan szereplőjévé válik a tanár és a felesége is. Az ember már-már fél, hogy mivé fajul a megszállott "beilleszkedés" és leselkedés, de nem a családban, hanem a tanár életében következik be a tragédia, amit kissé meg is érdemel, mert a baljós jelek és a feleség figyelmeztetése ellenére segíti és biztatja a fiút, ő maga a tehetségsegítés megszállottjává válik. Valaha ő is írt, de nem volt elég tehetséges, és most a fiúban látja azt, ami ő szeretett volna lenni. Úgy tesz, mintha nem a valóságot olvasná, hanem nagyrészt a fantázia termékét, holott látnia kell, hogy a dolgok nagyon rossz irányba haladnak.

Nagyon jól játszanak mindketten, Germain, a tanár Fabrice Luchini, Claude Garcia, a fiú pedig Ernst Umhauer. A feleségek is nagyon jók. Francois Ozon rendezése.

Online nézhető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése