2018. május 2., szerda

Johanna nőpápa - 2009

Német - angol - olasz - spanyol filmdráma. A nyolcszázas évekbe visz bennünket, nagyon messzire, különös, érdekes világba. Egy korabeli faluban fiúk közé született Johanna a falusi, viselkedésében barbár, amúgy keresztény pap családjába. Okosabb volt, mint a fiúk, titokban tanult meg írni és olvasni, egy tanító segítségével görögül is, majd viszontagságok árán bekerült a vatikáni egyházi iskolába. A helyi püspök kegyeltje, Gerald gróf befogadja a családjába. Szerelmesek lesznek egymásba.

Gerald háborúba megy, felesége gyorsan férjhez akarja adni Johannát, hogy kikerüljön az iskolában és általában is oltalom nélkül maradjon, s elmenjen a háztól. Szerencsére megmenekül a házasságtól, de erős vallásossága és a szerelem viszontagságai miatt egyaránt az tűnik a legjobbnak, hogy fiúnak adja ki magát és beáll egy szerzetesrendbe. Évekig ott él, sokat tanul, különösen a gyógyfüvek, a gyógyítás tudósává válik. Így kerül a köszvényes pápa közelébe, akit ki is gyógyít a bajából. 

Egyre feljebb jut az egyházi hierarchiában, mindenki tiszteli, nem is sejtik, hogy nő. Közben fenntartja a kapcsolatot Gerard gróffal. Annyira köztiszteletnek örvend, hogy a pápa halálakor őt választják új pápának. Ha kiderülne, hogy nő, azonnal ki iss végeznék. Ám hamarosan terhes lesz, és amikor látja, hogy egy körmenet során Gerardot megtámadják, maga sietne a védelmére, de elesik, és megindul a szülés... meg is hal. 

Állítólag törölte az egyház Johannát a pápák névsorából.

 A13. században keletkezett, ismeretlen francia szerző által írt legenda egy nőpápáról, aki IV. Leó pápa (855) és III. Benedek pápa (858) közt uralkodott volna. A legenda szerint egy Ágnes (más variánsokban Gilberta, stb.) nevű, mainzi származású nő volt, aki Athénben tanult, majd Rómába került, ahol tanított. Később pápává választották, s János néven két évig és hét hónapig uralkodott. Egy Lateránban tartott körmeneten gyermeket szült, így lepleződött le.
A legenda minden történeti alapot nélkülöz, egyes motívumai azonban megmagyarázhatóak a pápaság korabeli kül- és belpolitikai viszonyaival, a pápák erkölcsi állapotával...
Történetileg nem bizonyítható, hogy valóban létezett egy nőpápa. A legenda és a közös emlékezet azonban szilárdan tartja magát arról, hogy a 9. században az egyik pápa valójában nő volt, sőt még gyermeket is szült. (WIKIPÉDIA)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése