2017. szeptember 22., péntek

Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája 2016

Kicsit több mint 100 évet felölelő családregény, három nemzedék története a Szovjetúnióban, valamint kicsit előtte és utána (1905-2011.) Térben, nemzetiségekben, társadalmi rétegek tekintetében is nagyon széles a tabló. Két fő szála a Nora és nagy szülei életét mutatja be úgy, hogy háttérként megjelennek azok a kaotikus események, amelyek felkavarták és megnehezítették a szereplők és nemzedéktársaik életét.

A regény cselekménye Nora nagyanyjának Marijának a haldoklásával, illetve halálával kezdődik. Nora már régóta nem tartott vele kapcsolatot, nem derül ki, hogy miért. Apjával (Genrich-hel) is a temetésen találkozik, őt sem bírja, de az anyjával, Amalijával sem találkozik, a temetésről sem értesítette. Nora művész, színházi tervező, örök szerelme egy grúz rendező, Tengiz, akikkel csak heteket-hónapokat tölt együtt egy-egy előadás megvalósítása során. A regény kezdetén Norának van egy egyéves fia, Jakov, csak később derül ki, hogy férjnél van: dacból, feltűnési viszketegségből ment hozzá volt osztálytársához, a félig autista, félig zseni Vityához, aki matematika tudós lett. Később tőle született a fia, Jurik, de soha nem laktak együtt, nem zavarták egymás köreit.

A két "pár" (nagyszülők, Nora és Tengiz meg Vitya) története párhuzamosan, egymást váltogató fejezetekben bontakozik ki: a régi történetre a nagymama hagyatékában megmaradt naplókből és levelekből tárul fel. Jakovot és Mariját (Maruszja) a zene hozta össze, A férfi kereskedelmi főiskolára jár a szülei kívánságára, de a zene és mindenféle társadalomtudomány, meg az irodalom sokkal jobban érdekli, rengeteget olvas, és párhuzamosan zenét is tanul. Folyton ír és olvas tipikus  jó családból való értelmiségi. Ugyanakkor vak a világra, legalább háromszor letratóztatják és évekre száműzik házasságkötésük után, de mindenhol megtalálja az olvasás, a művelődés lehetőségét és valahogy a zenével is mindig tud foglalkozni, folyamatosan fejlődik, állandóan tervei vannak.

Maruszja egy félzsidó család lánya, az 1905-ös pogromban teljesen elszegényedtek, Svájcból származó órás apja nem tudná kellően támogatni ambícióit, de 16 éves korában találkozik egy svájci hölggyel, aki a Fröbel-féle nevelési módszer elterjesztésén dolgozik, Maruszját is alkalmazza, majd a főiskolán is az ő segítségével végzi el a Fröbel-kurzust. Ellenállhatatlanul vonzza a színház, a zene, a tánc, sikerül is bekerülnie egy stúdióba, tanul, táncol, értelmiségi életet kezd élni, és ebbe jól beleillik Jakov, akivel hamarosan házasságot kötnek. Jakovot azonban hamarosan letratóztatják és száműzik, mint a rendszer ellenségét. A levelezés során lassan megkopik Maruszja szerelme, egy vetélés, majd Genrich születése, majd problémás kisgyerekkora akadályozza művészi érvényesülését, és frusztráltságát egyre inkább Jakovra vetíti, végül vagy 25 év házasság után távollétében, értesítése nélkül válik el tőle. Nora tőle örökli művészi hajlamait, színház iránti lelkesedését.

Nora szülei, a középső nemzedék sem boldog: elválnak, anyja egy másik féerfit szeretett egész életében, végül összekerültek, vidékre költöztek, és alig találkoznak Norával. Az ő életük azonban sokkal inkább homályban marad, mint Noráé és apai nagyszüleié.

A háttérben lezajlik az 1. VH., az októberi forradalom, a 2. vh, kiépül a szovjet rendszer, benépesülnek a szibériai táborok, zajlanak a koncepciós perek, mossák az agyakat. Vannak őszinte hívők, megalkuvók és vakok, meg ellenállók, az utóbbiak kevesen. Sztálin halála, a lassú enyhülés, a Szovjetúnió széthullása mind ott van a háttérben. Kavarognak az ukránok, az oroszok, a grúzok, a kirgizek, az örmények, a zsidók... Nora az újkoro orosz háborúk ellen Amerikába menekíti időközben felnövő fiát. Vitya időközben Amerikába ment dolgozni, sikeres lett és érzelmileg is érett egy kissé, hamarosan el is válnak, hogy elvehesse amerikai partnerét, aki ügyesen egyengeti az életét, meg amennyire tudja, Jurikét is. A fiút végül ki kell menteni Amerikából, ahol a lehető legmélyebb drogozásba süllyedt, ezt Tengiz segítségével sikerül megoldani. Hazatérve lassan rendeződik az élete, megnősül és Nornak unokája születik.

Nora is rákos lesz, mint a nagyanyja, de lenyugszik, és végre képes örülni és élni...

A könyv mindenképp súlyos. Legalább 1,5 kiló, 600 oldal... És van a naplókban és a levelekben egy csomó érdektelen túlzottan partikuláris értelmiségi jegyzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése