2017. október 7., szombat

Gyarmati Fanni naplója - Hámori Gabriella estje, Várkert Bazár 2017. szept. 25.

A napló megjelenése ótta izgatott, mi is lehet benne, de nem vettem meg. Kíváncsi voltam, miért élt rejtőzködő életet, miért nem lépett soha a nyilvánosság elé, miért nem vállalta fel a nagy költő özvegyének szerepét.

Az előadás nagyon intenzív, kemény lelki teher, egyben nagy élmény. Ugyanakkor nem azok a szörnyű események jelentették számomra az előadás igazi értékét, amelyeket amúgy is ismer vagy el tud képzelni az ember: a zsidótörvények és a munkaszolgálat szörnyűségei, a költő embertelen halálának körülményei. Az igazi élmény Gyarmati Fanni érzéseinek, gondolkodásának, esendődégének feltárulása, és nem is Gyarmati Fanni, hanem egy ember, egy nő belső világának megnyilatkozásai.

Amilyen heroikus küzdő és amilyen kicsinyes néha, ahogyan egyszerre szeret és nem szeret és ahogyan más férfira gondol, ahogyan megcsalatva viselkedik, ahogyan gyermekre vágyik és ahogyan nem vállalja megfogant gyermekeit. Ez utóbbi homályban marad, nem tudni, hogy öt abortusza személyes döntés, és ha igen, milyen indokkal, s ha nem, akkor milyen betegség következtében kerül rá sor.

Hámori Gabriella hitelesen közvetíti ezeket a nagyon is ellentmondásos, nagyon emberi gondokat, örömöket, küzdelmeket - nagy teljesítmény (közben babát vár).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése