2017. szeptember 6., szerda

Bodor Ádám: Verhovina madarai

Korábban a Sinistra körzetet és Az érsek látogatása c. regényeit olvastam, azok is nagyon izgalmas, sajátos világba vezettek. Verhovina madarai valójában eltűntek, ki tudja, mikor, elhagyták a történet helyszínét, amely egy zárvány, civilizációs végvidék, - csak úgy van kapcsolata a külvilággal, ahogy Kafka hősei függnek egy ismeretlen hatalomtól.

Jablonska Poljana a település másik neve. Lehetne lengyel is. A szereplők nevei sem igazítanak el: a főhős Anatol Korkodus brigadéros (!!!), Irina Nyegrutz lángossütő, Daniel Vangyeluk lelenc, Augustin kovácsék, Danczura, a 2. sz. főszereplő, Ádám fogadott unokahúga, Lorenz Fabritius evangélikus lelkész, Edmund Pochoriles fogadós, Hamilkar Nikonuk tiszteletbeli körzeti megbízott, Klara Burszen kisasszony, aki a megjósolt magyar katonára vár és magyarul tanul, Alawinka varrónő, Roswitha, a törpe Nika Karanika ápolónő, Duhovnik gátőr és felesége, Delfina, Brigitta Konuvalov és Zsedu Baba... Egy meghatározhatatlan, de pusztulásra, felszámolásra ítélt világ figurái, mindannyian egyedi vonásokkal felvázolva...

Valakik szemet vetettek a rengeteg hőforrásra, amely a telep megélhetését biztosítja. Tartályokban szállítják el a melegvizet. Anatol Korkodus brigadéros a teljhatalmú, de jóindulatú főnök a telepen. Olyan, mint egy tsz-elnök vagy párttitkár a múlt rendszerben. De ő is kiszolgáltatott, és egyre inkább érzi, tudja, hogy lejár az ideje. A határban idegenek járnak, egyre közelebb merészkednek, mindent felmérnek, mint aki a terep elfoglalására készül. Anatol Korkodus felkészül a letartóztatására és a halálára is, ami után szinte változatlanul folyik tovább az élet, mialatt ő kékre kristályosodva alussza örök álmát az egyik hőforrás medencéjében, amint az a kívánsága volt. Adam, a fogadott fiú az új főnök, ő gondoskodik róla, hogy a betolakodók ne vehessék át a terepet... És a madarak is visszajönnek. A rozsdafarkúak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése