2017. szeptember 6., szerda

Emile Zola: A hajsza

A regény Napóleon császársága idején játszódik, főszereplői egy család tagjai, főként Aristide Saccard, a férj; második felesége, Renée, és a férj első házasságából való, már felnőtt fia, Maxime. Zola naturalizmusa itt nem is annyira a biológiai determinizmuson alapul: nem tudjuk, ki miért lett olyan, amilyen, de egytől egyig mindenki jellemtelen, azt is mondhatnánk, hogy elfajzott.

Aristide saccard azért érkezik Párizsba, mert karriert akar csinálni, ki akar törni a szegénységből, mint politikus bátyja, aki később miniszter lett. Egyszerű, beteg felesége hamar meghal, és ő már haldoklása közben beleegyezik egy érdekházasságba Renée-vel, a megesett, gazdag, fiatal nővel. Unalmas hivatali munkája során szorgalmasan gyűjtögeti az információkat, amiket aztán ügyesen felhasznál, amikor eljön a nagy építkezések és az ezzel járó telekkisajátítások ideje. Rövid idő alatt hatalmas vagyonra tesz szert. Feleségével egymás mellett élnek, nem zavarják egymás köreit, Renée szépsége hozzájárul Saccard sikereihez, cserébe pedig elhalmozza pénzzel, ékszerrel, de őt is csak használja.

Renée intenzíven unatkozik, hisztis és feltűnő divatdáma, folyik a kezéből a pénz, szeretőket tart, akárcsak a férje vagy Zola szerint mindenki ezekben a felső körökben. Mindaddig nincs is baj, míg szemet nem vet kétes nemiségű mostohafiára, akivel aztán viszonyt kezd. Renée szerelmes és szerelmében követelődző, Maxime pedig csak a csinos kis prédát látja benne, nem szereti, hamar megunja, terhes számára.

Közben egyre rosszabbul mennek Saccard üzelmei, kezd becsődölni. A bűnös viszonyra is fény derül: Saccard rajtakapja fiát és feleségét. De ebből sem lesz botrány, fiával is kibékül, próbálja bevonni spekulációiba. Renée egy év múlva tüdőgyulladásban, fiatalon, és vélhetőleg megkeseredve hal meg, sok-sok adósságot hagyva maga után.

A regény meglehetősen olvasmányos, de ennyi tömény becstelenség nehezen megy le az ember torkán, és nem is reális, még akkor sem, ha naturális. :)

A könyv több forrából jogszerűen letölthető, pl. a MEK-ről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése