2017. február 15., szerda

Színház. Mayenburg: Mártírok a Katona-Kamrában

Február 14.

Marius von Mayenburg Mártírok című darabja főként egy gimiben játszódik, Dömötör András rendezte. Főhőse egy tizenéves fiú, Benjamin (Tasnádi Bence), aki belegárgyul a Biblia olvasásába, és vallási fanatikus lesz. A darab fele (vélhetően) bibliai idézetekből áll, amelyekkel a fiú igazolni akarja, hogy mindenki bűnben él, ő követi az egyetlen igaz utat, és odáig is eljut, hogy ő maga a messiás, amennyiben Krisztus módjára gyógyítani próbál: nyomorék (bocsánat, mozgássérült) osztálytársa lábát akarja megnyújtani kézrátétellel.

Anyja egyedül neveli, a legkevésbé sem érti meg, és fogalma sincs, mit kellene tennie. Saját bevallása szerint alig találkozik és alig beszél vele, így nyilvánvaló, hogy a rosszat nem tőle, hanem az iskolában tanulja, és az iskolának nem tőle kellene segítséget kérnie, hanem a tanároknak kellene megoldani a feladatot, mert ez a dolguk, ezért kapják a fizetést.

A tanári kart három szereplő képviseli: egy házaspár (Ónodi Eszter, Nagy Ervin). A biológia tanárnő megpróbálja saját fegyverével legyőzni a fiút: alaposan elolvassa a Bibliát, és ellentmondó idézetekkel operál, de nem jár jól: a vallási fanatikus tanítvány abba a meggyőződésbe lovalja magát, hogy a tanárnő zsidó, ezért nem fogadja el a bibliai igazságokat, és ezért tanítja nekik az evolúciót, meg a tisztátalan nemi élet egészségügyi szabályait. A fiú megpróbál Isten kezeként, bár egy beszervezett osztálytársa által igazságot osztani, a mozgássérült fiú azonban még nem hisz eléggé ahhoz, hogy valóban megbuherálja a tanárnő motorját, meg amúgy is szerelmes belé egy kicsit, akár maga a főhős.

A másik tanár történelmet és tesit tanít, sokkal földhözragadtabb, mint a felesége mondja - hadd ne idézzem pontosan - tök hülye. Egyszerűen intézné az egész zavaró vallási ügyet, de úgy sem megy. Az igazgató sem egy lángész, a tanárnőt hibáztatja, mindenféle opportunista megoldáson gondolkodik, tantárgyközi együttműködést javasol a lelkész hittantanár és a biológia tanárnő között, hogy "az evolúció mindkét magyarázatát" megismerhessék a gyerekek.

A kaotikus helyzet tragikus csúcspontban kulminál, megoldás azonban nincs. A darab jó, a színészek (különösen a tanárok és az anya) nagyon jók, feloldozást azonban ne várj, ha megnézed! Ismertetés a Katona honlapján, és meglehetősen negatív, szerintem igazságtalan kritika a Revizoronline-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése