2019. május 22., szerda

Grecsó Krisztián: Vera

Vera bejárta a sajtót, jó a reklámja és a kritikája, és valóban, lebilincselő olvasmány. A Jelmezbál is jó volt, de ez a regény szerencsére - bármilyen váratlan fordulatok vannak is benne, közel sem olyan bonyolult, nem kell kétszer elolvasni, hogy megértse az ember.

Vera 10-11 éves, negyedikes, látszólag normális szegedi család egyetlen gyereke. Az apja mérnök-katona, az anyja egy darabig háztartásbeli, majd felszolgálónő, a család legjobb - egyetlen - barátja Bála és Sára, a színésznő, a lányuk, Sári pedig Vera egyetlen barátnője.

Ötödikbe érkezik egy lengyel fiú, aki ki tudja hogyan, de beszél magyarul - Józef - az apja vendég-intendáns a színházi zenekarban. Vera és Józef egészen komolyan beleszeret egymásba, a regény előterében ennek a fájdalmasan szép első szerelemnek a kibontakozása áll, hátterében pedig felfeslik az a hazug világ, amelyben valójában élnek.

Nagyon szépen rajzolja meg a szerző Vera jellemének alakulását, a tökéletes, megfelelés-kényszeres kislány dacos lázadóvá válik, megijed, nem találja magát az életkorának nem megfelelő helyzetekben, de aztán elsimul szerencsére minden....

Egy nap alatt olvastam el. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése