2018. június 24., vasárnap

Terror - Katona József Színház, Kamra

Ferdinand Von Schirach mai német szerző darabja. Aktuális téma: terrorista gépeltérítés. Egy muszlim eltéríti, és egy teltházas, 70 ezer férőhelyes stadionba akarja berobbantani a 164 utast szállító gépet. A légelhárítás tisztje a parancs és a törvény ellenében felrobbantja az utasszállítót, mert az nem reagál semmilyen figyelmeztetésre, és meg akarja előzni a még nagyobb rosszat.

A darab maga a bírósági tárgyalás, a nézők az esküdtek. Olyan, mint egy disputa: egy erkölcsi dilemma egyik verzióját az ügyész, a másikat a védőügyvéd fejti ki, a nézők pedig eldöntik, hogy felmentik vagy elítélik a tisztet.

Hat szereplő van, az államügyész Fullajtár Andrea (nagyon kemény, álláspontja abszolút erkölcsi: egy ember élete épp annyit ér, mint akárhány másé). A védő Mészáros Béla azonos állásponton van a Lars Kosh-hal. a légelhárítás tisztjével, aki kilőtte a robbanófejet, vagyis a kisebb rossz, az kisebb rossz. A bírónő kissé tudálékos, aprólékos szerepében Kiss Eszter. Az egyik tanú a tiszt felettese, aki ugyanúgy döntött volna, a másik az egyik utas özvegye.

Mi 1/3 - 2/3 arányban felmentettük a vádlottat. Főként azért, mert az utasok így is, úgy is meghaltak volna. Magyarországon 76 előadásból 75 alkalommal felmentették a vádlottat, a nézők egyharmada találta bűnösnek. Világszerte összesen a nézők 62%-a mentette fel. Itt lehet követni a szavazatok alakulását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése