2019. november 10., vasárnap

Vámos Miklós: Jánoska és a farkas - könyvbemutató a New York kávéházban

Vámos Miklós művei életmű-kiadásban jelennek meg az Athenaeum Kiadónál. Nem tudtam, hogy a fenti mű a 2007-ben Utazások Erotikában című regény (nagyon kissé) felújított, új címmel megjelentetett változata. Összevetettem a kettőt, olvasói szemmel tényleg lényegtelen a változtatás. 

Több mint egy órát mesélt a könyvről, önmagáról, meg a vele megesett különféle történetekről. Szórakoztató volt, s kissé bennfentesebbé is tette a hallgatóságot. Megtudtuk, hogy az Erotika eredetileg Eroica lett volna, de igaza volt a kiadónak, mert a regénynek sokkal több köze van az erotikához, mint Beethovenhez: meglehetős részletességgel meséli el a főhős szexuális életét. (Az alcím a Ki a franc az a Goethe?, ennek a történetét is elmesélte az író. Németországban, 14-15 éves cseregyerekként kérdezte ezt a Goethe-házban.) 

A mostani címben Jánoska a háromgyerekes főhős neve, a farkas pedig Wolfgang (Goethe) megfelelője, mivel a bénácska főszereplő, a csetlő-botló Dr. Mester János - mivel nem ért máshoz - , másod- harmadrangú Goethe-kutató. Három házasságának és nem éppen ívelő karrierjének, valamint egyéb szerelmi kalandjainak története ismerszik meg a műből. Ahhoz képest, hogy nincs valami nagyra magával, és tényleg határozottan béna, meglehetősen sok, váratlan és heves kalandja van, és három nem akármilyen felesége. A német Jolandával való szenvedélyes kaland egész életében végigkíséri, míg a feleségek közül az utolsó, Alexa a legvadabb és legszabadabb erkölcsű. Ám ez a házasság is veszendőben van, mint a főhős egész - meglehetősen hiábavaló - élete.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése