2019. november 30., szombat

A fortunate man - Szerencsés Péter - 2018.

Nagyon szép és nagyon hosszú dán film, 3 órás., Bille Augst rendezte. A Netflixen láttam. Egy lelkész fiaként, mélyen vallásos, sőt bigott családba született fiatalember, Peter Sidonoius, apja átkától kísérve elhagyja a családját, hogy mérnök legyen. Már főiskolai tanulmányai alatt megszállottan dolgozik a a szél és a vízenergia felhasználásával kapcsolatos projektjén, és hajtja a szakmai és társadalmi érvényesülés vágya.  Ennek a projektnek a segítségével, Dánia gazdaságának felvirágoztatásával akar sikeres lenni. Közben erkölcsi gátlások nélkül átgázol mindenkin, szinte eszét veszti egyszer a siker, máskor a balszerencse miatt.

Egyáltalán nem szimpatikus, de nagyon összetett, érdekes jellem, az idő előrehaladtával sokat vívódik, egyszerre hitetlen és hívő, lelketlen és mély érzésű, karrierista és büszke arra, hogy segítséget fogadjon el. A fiával épp oly kegyetlen, mint vele volt az apja, de ő látja magát kívülről, és szenved attól, amilyen. Minden kapcsolatában állhatatlan, nem képes alkalmazkodni, kötődni.

A film nőalakjai mind kedvesek, helyesek, Jakobe a legmélyebb, legszebb jellem, messze a kora előtt jár műveltségével, társadalmi érzékenységével és feltétlen, odaadó szeretetével. Nagyon megérte a film a 3 órát az életemből.

A film alapja egy az előző századforduló megjelent klasszikus dán regény, Henrik Pontoppidan Lucky Per / Lykke-Per c. műve. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése