2019. november 10., vasárnap

Gogol: Háztűznéző - Katona

Jordán Adél a menyasszony, a fő vőlegényjelölt Fekete Ernő, a másik kettő Bezerédi Zoltán, Vajdai Vilmos és Keresztes Tamás. 

A darab teljesen időszerűtlen, de azért jól adják, és van komikuma is. Házasságszerző útján menne férjhez egy harminc éves lány, így szerezne feleséget a három kissé vagy nagyon is túlkoros, mindenképpen idétlen férfi. A fő vőlegényjelölt, Padkaljoszin viszonylag magas beosztású hivatalnok, igazi oblomovi figura: semmit sem csinál, gyámoltalan és gyáva, szemernyi férfiasság sincs benne, retteg mindenféle döntéstől, a házasságtól és az összes létező tevékenységtől, és el van telve a rangjával, holott valójában egy rossz körülmények között élő jelentéktelen kishivatalnok. Azt nem lehet jól érteni, hogy a barátja, Kacskarjov (Rajkai Zoltán) miért vállalja mellette a kényszerítő házasságszerző szerepet, talán azért, hogy nősüljön meg, így neki se legyen jobb. 

Keresztes Tamás, mint Zsivakin, nyugalmazott tengerésztiszt ismét nagyon karakteres, különösen komikus az arc- és testjátéka.   

Agafja Tyihonovna, a menyasszonyjelölt se különb a kérőknél: határozatlan, idétlen, szeleburdi, felszínes, és ráadásul mindenképp szeretne férjhez menni. Tipeg-topog, légies és trampli, mindenképp tanácstalan.

Gyakorlatilag nem történik semmi, de az egy kicsit mulatságos. Ennél többet várnék a rendező Ascher Tamástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése