2018. szeptember 30., vasárnap

Milan Kundera: Búcsúkeringő

Zseniális regény, sokkal kevésbé mesterkélt, mint pl. "Az élet máshol van". Kriminek is felfogható, sodró és változatos az elbeszélés módja. Kicsit könnyű, kicsit felszínes, de nagyon szórakoztató.

Öt nap alatt számtalan esemény zajlik egy kis vidéki fürdővárosban. A központi szál egy kis jelentéktelen ápolónő, Ruzena, valamint az országos hírű zenész, Klima egyéjszakás kalandjából fakadó bonyodalmakat írja le. Klima a nők és a zenerajongók bálványa, nőcsábász. A regény azzal kezdődik, hogy megtudja: kis kalandja következtében Ruzena terhes lett. Klima retteg, hogy gyönyörű és imádott, gyenge egészségű felesége megtudja. Gyorsan elutazik a fürdővárosba, hogy Ruzenát, akire alig emlékszik, és akire azóta nem is gondolt, rávegye az abortuszra. Még a hatvanas években járunk, tehát ez nem is olyan könnyű, de Klima barátja a Skréta főorvos, aki mindent el tud(na) rendezni. Az orvos egyébként nőgyógyász, sajátos módon kezeli a meddőséget: saját ondóját fecskendezi a nőkbe, akik erről semmit nem tudnak. Sok-sok nagyorrú kis Skréta szaladgál Csehszlovákiában. :)

Skréta másik barátja, Jakub is épp a városkában jár, búcsúzni jött a doktortól és nevelt lányától, aki a szanatóriumban kezelteti az idegeit. Azért búcsúzik, mert elhatározta, hogy disszidál, rég várt erre a lehetőségre és most halogatja az utazást, mert haza csak egy van. Épp annyi ideig marad, hogy jól megkavarja az eseményeket: kalandos módon, de akaratlanul megmérgezi Ruzenát, aki meg is hal. Volt a keményebb időkben, Skrétától kapott méregpirulája (politikai fogoly volt, végső esetre tartogatta), épp olyan, mint Ruzena nyugtatója.... de ez bonyolult, ám mégis hihető. Szóval a tablettát Ruzena veszi be. Ráadásul Jakub a nevelt lány, Olga szeszélyeinek engedve hagyja magát elcsábítani. A lány egyébként egykori politikai ellenfelének gyereke, talán éppen az a férfi jelentette fel.

A rendőrség elfogadná, hogy Ruzena öngyilkos lett, de... az utolsó éjszakáját a szanatóriumban gyógyulgató, idősödő amerikai cseh úriemberrel, Bertleffel töltötte, és ez volt élete legboldogabb éjszakája, így az egyébként vallásos és nagyon szimpatikus erkölcsi lény amerikai nem hisz ebben, és fel akarja mentetni Ruzenát az öngyilkosság, mint szörnyű bűn alól.  Közben Klima állandóan retteg, folytonos bizonytalanságban van a végkifejletig, mert Ruzena ingadozik, és mert Klima féltékeny felesége, Kamila is megérkezik (hasonlít A lét elviselhetetlen könnyűségének Terezájára). Tovább bonyolítja a cselekményt Frantisek, Ruzena állandó, egyszerű, de a lány által lenézett szeretője, aki szintén lehetne a gyerek apja, de ez elvenné a lány egyetlen esélyét, hogy kijusson ebből a porfészekből. 

Kundera 1972-ben írta, még mielőtt Franciaországba emigrált, és francia nyelvre váltott. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése