2018. szeptember 30., vasárnap

Eladó szerelem - 2005.

Olasz-francia vígjáték Bernard Campan, Gérard Depardieu és Monica Bellucci főszereplésével. Úgy látszik, nekem nagyon más elképzeléseim vannak a vígjátékról, mint azoknak, akik a filmeket üzleti szempontok alapján besorolják. Na jó, néhányszor mosolyogtam, pl. a szomszédnő megjelenésekor. Ez azonban nem minőségi kérdés. Egyébként erősen szürrealista a film, különösen a vége felé.

A két húzó név mellett nagyon is figyelemre méltó az igazi főszereplő, Bernard Campan (Francois) játéka, fád, egyben gyöngéd és összetett jellemalakítása. Annyira megtetszik neki egy prostituált, hogy lottómilliomosnak adja ki magát, és elkezdenek együtt élni. Igazából a lány (Daniela) is vágyik valódi szeretetre, tisztességes életre és nyugalomra, de nem tud szabadulni az alvilágtól: futtatója, gazdája és talán férje (Gérard Depardieu) ki akarja csalni Francoisból a lányért cserébe a mesebeli 4 millió frankot (vagy eurót, már nem emlékszem).

Amikor kiderül az igazság, Daniela megpróbál szakítani, aztán mégis visszatér. Egy óriási házibuliban csúcsosodik ki a szürrealista jelleg: mindenki ott van, a maffiózó, a munkatársak, a szomszéd nő, látjuk Danielát cekkerrel, csomó mosott fehérneműt: a hétköznapi életet, közben megcsalás, lövöldözés... kicsit almodóváros. Végül is jó film. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése