2010. február 19., péntek

E. B. White: Charlotte's Web

Amerikai meseregény, azt hiszem, híres is, a szerzője a Stuart Little írója. Titti kapta gyerekkorában. Nagyon helyes fekete-fehér, régimódi rajzok vannak benne, abszolút szöveghűek. Nem tudom, megjelent-e magyarul.

Igazi szép történet a barátságról. A főszereplők állatok. Beszélgetnek, és Fern, egy kedves kislány érti őket. Ám a kislány csak csendes mekllékszereplő. Kik hát az igazi főszereplők?

Először is Wilbur, a malac, aki sokkot kap attól, hogy megtudja, mit szoktak csinálni az emberek a malacokkal, - de ő megmenekül. Aztán a címszereplő pók, Charlotte, aki kiválóan vizsgázik barátságból, és tud írást szőni a pókhálójába, olyat, amit az emberek is el tudnak olvasni. Sajnos ő meghal, ám Wilbur megmenti 514, akkor még tojás állapotú kicsinyét. Ott van még Templeton, a ronda, önző patkány, akit azzal vesznek rá, hogy segítsen, hogy memutatják, neki mi haszna lesz a dologból. Általában kaja.

És persze az istálló népe: a bárányok, a libák, a tehenek. A libák is helyesek, mindent többször mondanak. Minden állat - ahogy az már lenni szokott - felismerhető, kedves emberi karakter. nagyon jókat mondanak, élvezetes a nyelv. Magamnak olvastam - másodszor - , de aztán zsindinek is elkezdtem, szereti hallgatni, holott a felét sem érti. Majd később.

Film is lett belőle, részletek: http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=71806

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése