2020. január 19., vasárnap

Élj és boldogulj! - 2005.


Francia - olasz - belga -izraeli filmdráma az etióp zsidók holokausztjáról, benne kiemelten egy nem zsidó kisfiú kimeneküléséről és felnövekedéséről. Ezt is Radu Mihaileanu rendezte, mint az Életvonatot. A forgatókönyvet is ő írta.

Semmit sem tudtam erről a történelmi eseményről. A szörnyű szegénység és az éhezés mellett a vallási és etnikai ellentétek miatti polgárháború következtében nemzetközi összefogással  a 80-as évek elején kimenekítettek 8000 zsidót az országból, és elszállították őket Izraelbe. Csak négyezren élték túl az út megpróbáltatásait.

Az érkezőket a zsidók befogadták, enni adtak nekik, szállást és iskoláztatást biztosítottak, de csak akkor, ha valóban zsidók voltak, nem csak ezen a réven akartak menekülni a borzalmak elől. Egy 9 éves kisfiú sorsa bontakozik ki a filmben. Elgondolkodtató az a rasszizmus, amit a fekete zsidóknak kellett elszenvedniük Izraelben.

Nagyon szép, sokoldalú film: fő szála az identitáskeresés, de fontos az is, ahogyan a befogadó családdal vagy vallási vezetőjével alakul a kapcsolata. Kb. 4 színész játssza a főszerepet, mert 9 éves korától kb. 30 éves koráig kísérjük nyomon az életét. A kisfiú a legjobb. Nagyon megkedveltem a befogadó anyát is.

Online nézhető a Videán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése