2019. október 29., kedd

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Szülinapomra kaptam Zsinditől, hát nem éppen gyereknek való.... vagy ki tudja. Nem tudom, hogyan választotta. A gyerekek molesztálásának családregénye, sok valós egyéni történetből összeszőtt háromgenerációs felnőtt mese. Egy állami gondozott testvérpár, Károly és Csöpi a rideg, szeretetlen és gonosz apácák közül négy év után nevelőszülőkhöz kerül. Károly sokat tapasztalt a nevelőotthonban: a nagyobb fiúk rendszeresen molesztálták, majd a legnagyobb saját használatra állította és a többiektől megvédte, az apácák pedig tudták mi folyik, de nem avatkoztak be. Károly a védelem miatt szinte beleszeretett a nagyfiúba, de azt egész biztosan megtanulta, hogy nem szabad ellenkezni.

A nevelőszülők is a diósgyőri gyártelepen laktak, mint ők, mielőtt a szüleik halála miatt állami gondozásba kerültek. Klára először ugyanolyan rideg volt, mint az apácák, de az akkor már 12 éves Károly tudta, hogy mindent meg kell tennie azért, hogy elfogadja őket, hogy jobb sorsuk legyen. Ezért szorgalmasan dolgozott, ahogy utasították. János, a nevelőapa mintha ott se lett volna, nem vett tudomást róluk. Klára később fürdetgette, szeretgette, majd szeretőjévé alázta Károlyt, aki hálás volt azért, mert szüksége van rá valakinek. És szinte szerelmes is lett az asszonyba.  Ez a rettenetes gyerekkor zavarta-e meg nemi identitását, nem tudni, de amikor megnősült, és egy hideg, szenvedélytelen, tunya, lusta és iszákos nőt vett el. Első gyereküket, Erzsit olyannyira imádta, fürdetgette, csókolgatta, hogy hamarosan..... Amikor lehetett, Erzsi azonnal elköltözött otthonról.

Dóra, a másik lány nem volt olyan szép, férjhez ment, de a férjével rideg, szeretetlen és szótlan kapcsolatban élt. A kocsmázó gyári munkás szerette a kislányt, mindenhová magával vitte, szeretgette, ölelgette, szerepeltette, mígnem az anya figyelmeztette a lányt: "Apád előtt ne vetkőzz.".Eszter ettől összezavarodik, és már csak a nagyapjában, Károlyban, Tatusban bízik, akivel kölcsönösen imádják egymást, és szép lassan, de nem ártatlan fokozatokon keresztül.....

Amikor Zsófi férjhez megy Péterhez, sokáig próbálkoznak, de nem lesz gyerekük, ezért két hét próbaidőre - Péter sürgetésére - magukhoz vesznek egy állami gondozott testvérpárt. Eszter azonban nem bír megbirkózni a helyzettel, saját sorsát vetíti az új helyzetre, és magától fél elsősorban....

Rettenet. Az írásmód egyszerű, sallangmentes, de semmi extra. Nem irodalmi mű, hanem irodalmiasított dokumentum a gyermekbántalmazásról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése