2018. július 24., kedd

Márai Sándor: Harminc ezüstpénz

Vallástörténeti fikció és elmélkedés Jézus élettörténetét követve. Mivel az első 30 évről nincsenek leírások, az evangéliumokból sem tudni, hogyan élt, mielőtt prófétai szerepet vállalt. Márai felteszi, hogy egyszerű ács volt, és hogy később a családja haragudott rá, amiért kilépett a hagyományos és jómódú életformából, és csavargásával szégyent hozott rájuk.

A dokumentált időket az evangéliumok alapján, de - az előbbi életszakasz nagyon elméleti jellegével ellentétben  regényes formában eleveníti meg. Különösen érdekes Júdás és a vámszedő beszélgetése, amely felfedi Júdás gondolkodását. Eszerint ha nem is értette, de tisztelte és követte Jézust, és csak azért árulta el, mert "belement az ördög" A mű központi témája éppen ez a rejtély: a "mindig szelid áruló", az árulás természetrajza.

Azt is igyekszik megfejteni, miért volt hatással a tömegekre Jézus, és milyen ember is lehetett valójában. Sok kicsinyes vonással is felruházza: türelmetlenséggel, a feltétlen hűség megkövetelésével... Követőinek természetére is vizionál egy-egy képet. Érdekes, ahogyan az ezer apró, tárgyszerű részlet mégis homályban tartja az egész történetet: pl. lehet, hogy 12 apostol volt, folyton változott a követők száma.....

Érdekes olvasmány, különösen a három év története. Sajnos tele van a regény olyan szavakkal és utalásokkal, amelyekhez még nem nőttem fel, és már nem is fogok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése