2017. július 2., vasárnap

Pedro Almodóvar: Julieta (2016)

Szeretem Almodóvár filmjeit: a Beszélj hozzá és a Volver kifejezetten a kedvenceim. Julieta  is felzárkózott. Egy ötvenes, madridi nő (Emma Suárez, fiatalon Adriana Ugarte) éppen új életet kezdene Portugáliában, pakol, már üres a lakás. Néhány éve van egy új pasija (Darío Grandinetti), vele menne. A férje vagy húsz éve meghalt. A költözés azért marad el, mert Julieta összefut az utcán 10 éve eltűnt lánya, Antía egykori legjobb barátnőjével, aki azt mondja, találkozott vele, de kellemetlen benyomásai maradtak a találkozó után.

Szép lassan megtudjuk először azt, mi lett a lánnyal, aztán pedig azt is, hogy miért. Érettségi után elment a hegyekbe elmélkedni egy spirituális központba, s amikor a 3 hónap elteltével érte ment az anyja, csak egy üzenet várta, mely szerint Antía megtalálta az útját ("su propio camino"), amelynek az anyja nem része többé, ne is keresse. Julieta rájön, mennyire keveset tud a lányáról, holott teljesen átlagos életet éltek. Ám nem mondta el neki, hogyan is halt meg az apja, és azt sem, mi a kettejük szerelmének története.

Most azért nem költözik, hogy ha a lány mégis keresné, megtalálja a régi címen, ahová visszaköltözik. Elkezdi írni azt a levelet vagy naplót, amit a film megelevenít. Látjuk, hogyan ismerkedik meg Julieta a férjével, hogyan élnek a legnagyobb boldogságban, míg ki nem derül, hogy közös barátnőjük a férj alkalmankénti szexpartnere is. Szobrász, ő készítette azokat az ülő férfiszobrokat is, amelyekről egy idő után már tudjuk, hogy a férjet ábrázolják.

Happy end csak annyiban van, hogy a szimpatikus partnerrel mégis összjön, és levél is érkezik a lánytól, de a találkozás nem történik meg a filmben.

Az egyik legjobb szerep a házvezetőnőé (Rossy de Palma). Boszorkányos jelenség, kavarógép.

Gyönyörű képek, szép jelenetek, kellemesen lassú történés. Az előzetes is mesés. Nagyon ajánlom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése