2019. július 24., szerda

Három óriásplakát Ebbing határában - 2017

Az HBO GO-n láttam ezt a különleges, két oszkáros brit-amerikai filmet. Martin McDonagh rendezte, akiről eddig semmit sem tudtam. Kiderült, hogy ír származású, Londonban él, ahol sikeres színpadi szerző. Ez a második nagyfilmje rendezőként. Vonzódik az erőszak lírai ábrázolásához, erőszakellenes anarchistának mondja magát, amúgy nagyon jóképű.

A főszereplőt sem ismertem, pedig színpadon és filmben is sikeres, erre a szerepre Oscar-díjat kapott, Frances McDormandnak hívják, a filmben Mildred Heyes, egy 15 éves meggyilkolt, megerőszakolt lány anyja, aki megpróbálja felturbózni a tettes elleni nyomozást, és eközben nem nagyon van tekintettel senkire, a tisztességes rendőrfőnökre sem, aki pedig rákos. Dixon, az egyik agresszív rasszista , vélhetőleg homoszexuális zsaru (oscaros mellékszereplő) nagyon összetett és hiteles figura, ugyanakkor a humor egyik forrása is az ő esetlen butasága.

A film kulcsmondata a gyűszűnyi agyú Pamelától származik, aki valami könyvjelzőn olvasta: "Az erőszak erőszakot szül." Van benne a filmben éppen elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése