2019. január 7., hétfő

Mikszáth Kálmán: Szent péter esernyője

Hát egyáltalán nem emlékeztem a cselekményre.... Az is lehet, hogy csak a filmet láttam. Nagyon szeretem Mikszáth-ot, ez a regény is beszippantott. Olyan, mint egy ezoterikus krimi. Ha van olyan.  A lánykát a távoli Glogován paposkodó, éppen távollévő felnőtt bátyja lakása mellett tették le egy kosárban. Vihar kerekedett, és nagyon lassan derül ki, hogy hogyan, honnan került a csodálatos, védelmező, kopott piros esernyő a kétéves, árván maradt Veronka fölé.

Az esernyőből kultikus tárgy lett, "szent Péter esernyője", mert valami öregembert véltek látni a vihar idején a faluban. És ki is lehetett volna más Az esernyő a templomban kapott helyet, alatta esküdtek, keresztelkedtek, vele temettek (egyszer még egy halottat is "feltámasztott"), és rengeteg bevételt hozott a papnak.

Egy Gregorics Pál nevű "tapintatlan", gyakorlatilag kitaszított ember a házvezetőnőjével, Wibra Annával élt titkolt élettársi kapcsolatban, és született egy gyerekük, Wibra Gyuri. Őt az apja nagyon szerette, de nem adoptálta, és még a gyerek előtt is titkolták, hogy ő az apa, mert nagyon félt, hogy ha kiderül, a testvérei megölik vagy kitúrják az örökségből. Ki akart fundálni valami jó megoldást arra, hogyan juthatna halála után a pénze mégis a fia kezébe.

Jó kis anekdota, hogyan építtetett egy titkos tárhelyet, hogyan vetekedtek halála után a testvérei, hogy megszerezzék azt az egyébként értéktelen földet, amelyen volt, és hogy az egész csak arra szolgált, hogy megtévessze a kapzsi testvéreket. A pénzről szóló papír valójában az öreg kopott, piros esernyőjének nyelében volt elrejtve, ez azonban a fenti kalandos utat úgy járta be, hogy egy öreg zsidó vándorkereskedő megvette.

Widra Gyuri ügyvéd lett, és nagyon izgatta az örökség, mindenáron a nyomára akart jutni. Sikerült is eljutni addig, hogy a kissé megzakkant, elkóborolt Müncz Móric vitte magával... és lassan kiderült, hová, és hol az ernyő. Gyuri és Veronka útjai kereszteződtek, és egy darabig párhuzamosan nőtt a vonzalom, meg a pénz utáni sóvárgás, e kettőről kiderült, hogy a lehetőségek szorosan össze vannak fonódva, mert az esernyő Veronka hozománya lesz.

Újabb bonyodalmak után aztán mégis a szerelem győz, és hiába derül ki, hogy az esernyőnek már új nyele van, az örökség záloga a régivel elégett, a szerelem tovább lángol, a házasság megköttetik.

És persze áradó bőségű mesélőkedv jellemzi az írást, tele apró és kifejtett anekdotákkal, mint általában. Ízes, élvezetes, történésekben, csalafintaságban, emberi gyarlóságok ábrázolásában gazdag regény. Jó olvasni, sodor a cselekmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése