2018. november 13., kedd

Balzac: Elveszett illúziók

Másodszor olvastam, most is tetszett. Lucien de Rubempré fejlődésregénye, azt mutatja be, hogy hogyan sodorja magával, hogyan szippantja be az erkölcstelen nagyvilág a hírnévre és pénzre, könnyű életre vágyó egyszerű, vidéki fiatalembert. A maga kisvárosi körében tehetségesnek számít, de csak akkor kezdi el fűteni a mindenáron kiemelkedni vágyás, amikor megszerzi a vidéki főnemesi szépasszony szerelmét.

Párizsba jutva már nem elégszik meg az ott kopottasnak és nem elég szépnek tűnő nő szerelmével (kölcsönösen más fényben látják egymást), és enged a többrendbeli kísértésnek. Jóravaló, értelmes, szegény barátai egy ideig képesek a becsvággyal szemben a becsület kilátásai felé vonzani, de ez nem tart sokáig. Bekerül az akkoriban mindenható újságírók közé, és a mindenkori érdekeknek megfelelően ír cikkeket akár barátai ellen is. Kiadják szonettjeit és regényét is, de nem érdemei, hanem az érdekek összekapcsolódása miatt. Nagyon éles kritikával illeti Balzac a korabeli sajtót és a színház világát is.

Lucien új szerelme egy nagyon fiatal színésznő, aki mint a színésznők akkoriban, egy gazdag féfi ktartottja. Ezt mások esetében Lucien megveti, de amikor ő kerül ebbe a helyzetbe, elfogadja, mert anyagilag hasznos. Gyakorlatilag esztelen életmódjával kizsákmányolja a szerelmét is, aki hamarosan nagy szegénységben meg is hal.

Lucienben rövid időre fel-feltámad a lelkiismeret, de aztán hamar elalszik, és csak az érvényesülés, a pénz, a rang, a léha életmód vonzza. Az a legszörnyűbb, ahogyan felelőtlenségével anyját, húgát és a papírgyártás megreformálásával kísérletező sógorát - egyben legnagyobb hívét, elkötelezett barátját - nyomorba taszítja.

A regény legérdekesebb figurája számomra a nyomdász sógor buta, írástudatlan apja, akit a pénzen kívül semmi nem érdekel, és saját fiát is becsapja, kihasználja. A nyomdát nyugalomba vonulva irreális áron eladja a fiának, házbért szed tőlük, és akkor sem segít, amikor a fia Lucien miatt az adósok börtönébe kerül. David egyébként rendkívül becsületes és élhetetlen, puhány figura. Óriási találmányának semmi hasznát nem látja.

A történet úgy ér véget, hogy Davidék sorsa szerencsés fordulatot vesz, Lucien pedig eladja magát a egy spanyol papnak, Carlos Herreranak, azaz Vautrain-nek, a szökött fegyencnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése